CLICK HERE FOR BLOGGER TEMPLATES AND MYSPACE LAYOUTS »

About Me

My photo
Mum's with 3 kids.. Muhamad Danish Aiman, Muhammad Durrani Afham n Muhammad Daiyyan Amjad.. Life is not a matter of chances its a matter of choices.. Make your own choice.. and you'll be happy... 'Remember, the world is round, WHAT GOES ROUND COMES AROUND. One day you will look back & proud of yourself'..

Tuesday, December 27, 2011

Jalan-Jalan Cari Pasal

Cuti sekolah dah menghampiri ke hujungnya..tak lama lagi anak-anak dah kembali ke sekolah..Tahun depan anak aku yang sulung Danish akan naik ke darjah 2, manakala afham baru lima tahun, so, aku hantarkan dia ke tadika nanti..tahun lepas pon dah ke tadika..kali ini aku hantar ke tempat lain plak.

Kesian anak-anak sebab tak merasa nak pergi berjalan jauh menghabiskan masa cuti sekolah..bukan tak nak..tapi single mom cam aku nih payahlah kan nak manage tiga orang hero kalau just kami je yang pergi bercuti. Memang namanya Jalan-Jalan Cari Pasallah kan.Tambah lagi memang banyak kerja kat office dengan office mate aku cuti kahwin semua. Si Biru aku lak bulan nih asyik wat peel..so banyak berhabis untuk dia. Budget berjalan burst gitu.

Tapi untuk tak menghampakan anak-anak sempat jugalah aku bercuti 3 hari cuti tahunan tambah dengan cuti weekend..dapatlah 6 hari..so masa tuh manfaatkan sepenuhnya untuk anak-anak. Yang penting kualitinya. Yang penting anak-anak happy dan enjoy walau dekat-dekat je.

So, ni jelah aktiviti kami..boring ke? Takpalah..boring untuk korang..tapi hero-hero aku ni suka..dan mummynya terlepek..penat sehh..

Anak-anak dah lama mintak nak makan pizza..terkesima dengan iklan pizza cheese kat tv..lepas makan pizza jalan-jalan kat taman syahbandar..




~ amjad sangat comel dan excited bila tengok angry bird..

Hari lain..petang bawak diarang makan ayam goreng dan minum float..nasib achik diarang merangkap baby sitter nak ikut..senang skit nak manage ini budak-budak..lepas tu ke Pantai Batu Buruk main bola dan layang-layang. Ombak kuat masa ni dan amjad asyik jerit dan nangis marahkan abang-abangnya dan achiknya main dekat pantai.



Ni pic kami lepak kat library gitu..seronok tengok mereka jegilkan mata tengok-tengok buku..





dapat memenuhi hajat diarang nak makan durian..hantu durian depa ni..(macam aku..:))


potong rambut amjad..neneknya dah bising rambut amjad dah panjang even aku suka..sebab amjad nampak comel sangat..sebelum nenek dia gunting senget-senget better aku pi gunting dolo..dan amjad sangat baik..dok diam jer..kalu danish baya amjad dolo..siap lari nyorok bawah kerusi ok..upahnya...balik tuh makan eskrim...



last day sebelum aku start kerja balik..pi jenjalan kat giant..tempat fav otomen..sebab kat atas ada playground ngn cam arked game skit..ada donut..paling pengsan aku dibuat bebudak nih..korang tengok je lah..





~ mula-mula elok je..lepas tu..


~pitam..

Monday, December 26, 2011

Bila Stress - moh masak!!

Minggu lepas tersangat stress..dahlar kerja melambak..nak cuti pon payah..sian anak-anak cuti sekolah melepek je kat umah..kereta aku lak bulan nih je asyik wat peel..lepas satu..satu..adehhh..menabahkan hati betul..wat peel je tengah bulan..tunggulah aku dah gaji ke..apa ker..sakit jiwe betul..
rabak poket sehh..baru plan nak bawak anak jenjalan..sabo je lah..

Sudahnya..cara untuk melepaskan stress..masuk dapor..masakkkkkkkk....


kek karamel nih request dari adik aku yang baru balik cuti semester..sibuk request kek 3.93 dia..cayalah jepp..dah beranak pinak pon..masih score..tabik sama kamu..aku kata doh..mung memang terror..so, mesti score punya..sem depan wat 4 yer..aku buat kek lagi besor nanti..




yee mee nih fav aku..lama tak buat..so..layannn..



cheese tart ni fav semer orang..aku buat untuk bekal jepp dalam perjalanan nak balik ke perak..balancenya..serangggggggggg.....start buat dah kol 12 lebih malam..siap kol 3 pagi..tapi berbaloi2..heheheh..

Sunday, December 11, 2011

kerana Ombak Rindu..



Tuhan tolong lembutkan hati dia
Untuk terima ku seadanya
Kerna ku tak sanggup
Kerna ku tak mampu
Hidup tanpa dia di sisi ku

Tuhan aku tahu banyak dosa ku
Hanya ingat Kamu kala duka ku
Namun hanya Kamu yang mampu membuka
Pintu hatinya untuk cintaku

Malam kau bawalah rinduku
Untuk dirinya yang jauh dari ku
Agar dia tidak kesepian
Selalu rasa ada cinta agung

Hujan bawa air mata ku
Yang mengalir membasuh luka ku
Agar dia tahu ku terseksa
Tanpa cinta dia di hatiku

Hanya mampu terserah
Moga cahaya di penanti

huhuhu..layan sehh lirik lagu Ombak Rindu nyanyian Hafiz dan Adira nih..
memang Ombak Rindu tengah menderu-deru sekarang..

kerana Hariz membuatkan hati aku begitu terpanggil untuk menonton filem ini..

1) Sanggup aku booking tiket 2 hari lebih awal thru online sebab dengarnya asyik fully booked dan siap ambik tayangan awal pukul 11.10 am..
2) Sanggup tuh aku tinggalkan 3 hero aku yang sama sekali tidak pernah aku tinggalkan kalu hendak ke mana-mana kecuali ke pejabat..
3) Sanggup aku dan buddy aku travel dari Kuala Terengganu ke Mesra Mall di Kemasik, Kemaman sejauh 123km yang memakan masa 2 jam 30 minit..pegi sahaja ok..pegi balik 5 jam gitu..
4) Untuk kesekian kalinya menjejakkan kaki ke pawagam yang sudah lebih dari 8 tahun aku tak jejaki..
5) Merempit kejar masa dan kami sampai ke Mesra Mall tepat jam 11.10 am..
6) Merempit balik selepas tayangan sebab takut air pasang di tengah jalan..stranded tak pasal..

Giler tak aku? Semuanya kerana Ombak Rindu..kalu hero kesayangan aku tak rase touching nih harus aku boikot dia lepas ni..kekeke..

Apa yang aku dapat lepas menyaksikan cerita ini? Bagi aku cerita ini sangat meruntun kalbu aku..tak puas sehh..rasa 2 jam tuh berlalu dengan sangat pantas..rasa nak tengok lagi..tapi apa ke giler nak travel lagi..hahahah..sudahnya nanti aku tunggu dvdlah yer..

Aku tak kisah apa komen orang lain..masing-masing ada pendapat mereka sendiri dan berhak mengeluarkan pendapat mereka..bagi aku apa yang baik kita kutip untuk jadikan tauladan..yang buruk tuh janganlah kita ambil untuk pegangan pulak..tak sengsuai ok...siapa yang dah tengok cerita ni faham-fahamlah yer nak nilaikan apa yang baik dan buruknya..

sebab lain orang..lain penghayatan..lain jiwa..lain rasa..tapi bagi aku..mesej dan rasa itu sampai ke dalam hati aku..aku dapat merasakan penderitaan, kasih sayang dan pengorbanan Izzah..aku boleh merasakan keperitan dan rasa sayang Hariz..siapa yang tak sebak bila melihatkan lelaki maskulin seperti Hariz (Aaron) bagitahu Izzah yang dia rindu dan dia terpaksa tanpa kerelaan dia untuk mengahwini Mila (Lisa)..

“ Abang rindu izzah..rindu sangat-sangat..”

melihatkan seorang lelaki menangis kerana sayang dan rindunya itu..pantas membuatkan hati wanita seperti aku berhiba..wahhh..tidak sia2 aku datang sejauh ini untuk melihat watak Hariz..

Lagu-lagu yang indah menjadi latar filem ini pasti menambah rasa lebih-lebih lagi bagi mereka yang pernah berada dalam situasi ini..aku sendiri pernah merasakan perit dan pedihnya mencintai seseorang..merindui seseorang..dan kemudiannya dikhianati orang tersebut..kata-kata Izzah ada benarnya;

“Cinta itu tidak kejam. Cuma manusia yang tak pandai menghargai cinta..”

satu lagi kata-kata yang membekas dalam hati aku;

“....itukan bukan redha tapi pasrah..redha itu ikhlas pasrah itu menyerah..”

dalam perjalanan..hujan gitu..



~ selamat sampai..

Monday, November 14, 2011

bile suke kek karamel..



kek karamel lagi? oh...tidakkkkk.....

aku tidak bersalah ok..huhuhuh...orang kata takleh pulun sangat nanti gumuks (elleh..tak pulun pon mmg dah gumuks pon..:)
aku tukang buat je..then bagi kat orang makan..kekekek...

lately nih mood memang rajin nak mengkaramelkan kek ni..aku suka part nak kaler2kan dia..corakkan..minggu nih saja dah 4 bijik aku buat kek karamel nih..ini antara hasilnya...

yang ini request dari si afham..



yang ini request dari officemate aku yang kawin pada 11.11.11 baru-baru nih (2 biji)..nak dihidangkan untuk makan beradap katanya..dan inilah kali pertama aku amik tempahan..nerves ok..poyo di situ..







pada sesapa yang belum cuba buat..silakan..resepinya ada kat entry lama aku..kalu tak pon korang google je..bersepah resepinya..sebab kek nih memamng tengah glamer sekarang..tak rugi..cubalah...

Kenangan Aidiladha..



Salam korang..

Minggu nih dan minggu lepas adalah tersangat bz..nak updated blog pon takder masa..
raya aidiladha pon dah berlalu..baru hegeh-hegeh nak updated cerita..raya macam biasa je..takder lah meriah sangat kat rumah sebab semua adik2 aku tak balik..so, takderlah masak special bagai..cuma aku buat 2 jenis kek je..penghias meja..

Kek favourite umah ni apalagi Kek Karamel dan Kek Pelangi..


Aktivitinya..melepek di rumah layan karenah anak-anak..

~ Amjad..anak manja mummy..cengeng..nangis berebut hp ngan abang2 sbb nak main angry bird..alahai..



Setiap kali raya aidiladha datang aku pasti terkenangkan pengalaman pertama melahirkan anak..Danish Aiman aku lahirkan dia pada hari kedua raya aidiladha..pagi raya dah keluar tanda..terbantut nak sediakan juadah raya terus bergegas ke hospital..setelah berperang 16 jam menahan kesakitan..alhamdulillah dia selamat dilahirkan melalui pembedahan..la nih..dah besar anak mummy..



Mummy sayang kamu semua..

Monday, October 31, 2011

Jemput Pisang (pisang belakang rumah)


Erkkk...jemput-jemput(cekodok)pisang pon nak wat entry..poyo je..
Biarlah korang nak kutuk pon..sebab jemput-jemput nih specialnya sebab pisangnya di ambil dari belakang umah saja..jenis pisang? ntah..tataulah aku apa spesisnya..kekekke...

Sedap juge layan jemput-jemput pisang panas di musim hujan sambil tengok tv weehh...danish bertambah-tambah makan dia..ada lagi berapa tandan di pokok tuh..tunggu masak sikit lagi..lepas nih boleh buat lagi..hehehehe...

amik ko...sebesen dapat..jenuh makan..


gaya anak bujang kecik makan jemput-jemput sambil santai tengok tv gitu..kerlass ko...

Agar-Agar Rose (belede)

Salam korang..

Updated cerita minggu lepas lagi...
Minggu lepas juga adalah kemeroyanan aku dengan spesis agar-agar ni..
Acuan ni lama dah aku beli..dan office mate aku pon dah lama cabar aku untuk buat agar-agar acuan rose ni..cabar untuk deco agar-agar supaya corak rose tuh timbul..sebab dolo aku pernah buat agar-agar gula melaka dan santan guna acuan nih..memang tak nampak naiklah rosenya..tenggelam..

Acuan ni agak old skool kan..aku teringat lagi jaman-jaman sekolah rendah dolo..untuk jamuan terakhir sekolah student diminta bawa kuih muih..dan kuih-kuih ini akan diadili..ada yang buat agar-agar menggunakan acuan ini..

Mmmm...memang comel kan? membangkitkan nostalgia...


yang ini balance agar-agar tadi aku merapukan sesuka hati...


Sunday, October 30, 2011

Kek Marble Warna Warni Badam Rose Nostalgia



Mood adalah bosan..

Apalagi bila mood bosan datang buat keklah jawabnya..kekekeke..

Kek nih aku buat selang sehari lepas buat kek karamel untuk adik aku ct..
Danish bising bila tak dapat nak potong kek karamel tuh..sebab aku bagi sebijik terus kat ct..so, belek punya belek terperasan aku tak pernah cuba lagi buat kek nih..walaupun banyak kek yang aku cuba semer kaler2..cam lebih kurang je..sokmo buat kek trio marble mat gebu je..so..kali nih aku cuba buat kek nih..

Bahan-bahan cukup..apalagi campak saje..siap...

Emmmm..memang sedap wehh..simple je..ada rase lain ngn kek trio yg selalu aku buat..mungkin sebab pakai esen rose ..anak aku bila bau esen rose mulalah..datang mengacau..sebab wangi katanya..nasib pakai esen rose sebab esen vanilla aku setengah botol kene curah dek amjad..pandai je dia curah dalam mangkuk..kunun nak wat kek..godek2..pastu curah dalam sink..ceehhhh...ini budak..

Pada sapa yang nak cuba, silalah yer..pada tuanpunya resepi ku mintak izin copy paste sini yer..

Resepi Asal : Pn. Shamsiah Md. Shariff
Sumber :Rinnchan via UMMI

Bahan-bahan:

* 250gm mentega
* 5 1/2 oz gula castor(*akak letak 150 gm)
* 4 biji telur gred B atau 5 biji telur gred C (*akak guna 4 biji saiz A/210 gm)
* 1 oz badam kisar (* akak letak 60 gm)
* 5 oz tepung naik sendiri(*akak letak 145 gm)
* 2 susu makan susu pekat manis
* 1 1/2 sudu teh esen rose
* sedikit pewarna merah dan hijau(*akak letak biru, ungu dan pink)

(*) note itu dari kak ummi
** aku guna marjerin je dan 3 warna kuning, merah dan hijau..

Cara-cara:

1. Pukul mentega dan gula hingga gebu.
2. Masukkan telur satu persatu.
3. Masukkan esen rose dan susu pekat. Pukul adunan hingga rata.
4. Masukkan badam kisar dan tepung, gaul rata.
5. Bahagikan adunan kepada tiga bahagian dan warnakan satu bahagian dgn hijau, satu bahagian dgn merah dan satu bahagian tanpa pewarna.
6. Sediakan loyang yang telah disapu sedikit mentega dan alaskan dengan kertas kek.
7. Sendukkan adunan ke dalam acuan secara berselang-seli sambil tindih menindih untuk membentuk corak marble.
8. Bakar pada kepanasan 160 deg cel selama 30 minit, kemudian turunkan suhu kepada 150 deg cel dan bakar lagi selama 20-30 minit.

Eppy Graduation Day My Luvly Sis!


Salam korang..

Sihat semua? Ari nih baru hegeh-hegeh nak updated status minggu-minggu lepas..tersangat bz minggu lepas disebabkan hari graduasi adik aku ni menyebabkan parents aku merangkap baby sitter aku terbang ke Kuala Lumpur nun untuk meraikan bersama..apalagi jenuh berulang alik menghantar hero-hero ke umah adik aku yang lagi sorang..tumpang jagakan..tq Che Da..

Untuk adik aku yang kami panggil Ct ini..Eppy Graduasi Day..tahniah...akhirnya segulung ijazah itu menjadi milikmu jua setelah berhempas pulas...teringat jaman kita bersenang dan bersusah kat kinrara arituh..pehhh..sorry tak dapat join sebab anak buah mung ini skool..musim final exam lak tuh..

So, sebagai tanda kasih sayang (ecehh..sokmo emo..) aku buatkan dia kek karamel..kirimkan ke cik mok dan abah..berserta sekeping kad dan 'keter comel' itu..
jauh terbang keknya..harap suka yer..

Inilah ghupa keknya..



Tahniah sekali lagi..i alwayz luv u..aku doakan semoga segala impian akan menjadi kenyataan..semoga terus berjaya dan terus ke hadapan...muaahhhh...

nota kaki: sticker keter untuk aku ada beli tak?

Monday, October 17, 2011

Kasihan Danish..


Seminggu lebih dah berlalu pon..baru hegeh-hegeh nak upload cerita..Ahad lalu balik keje..dengan muka takut-takut danish tunjukkan kaki dia kat aku..katanya jatuh masa nak ke kedai beli aiskrim..

Aku lak laju je mulut jawab.."haa..padan muka awak..sapa suruh merempit bawak basikal tuh? nape tak hati-hati.."

Seperti biasa muka dia mencebek nak nangis.."mummy nih..itu yang saya malas nak bagitau..cakap saya padan muka plak.."..

Merajuklah tuh...hehehe..

Danish..kalu tak cengeng..manja..bukan dia..tapi memang kesian..bila luka tuh dah makin mengering..makin sakit dia rase..aku tau rase itu..tapi nak buat camnakan..moga jadi pengajaran untuk dia..ini kecederaan yang paling teruk bagi dia..itu yang dia sedih sangat tuh..bukan dia tergolek ke apa..just tersagat kat jalan..sebab basikal dia dah kecik..sebab dia dah tinggi..masa amik lap tuh..tersagat kaki dia..katanya dia bawak basikal laju sebab nak balik tengok kartun...


Sambil letak ubat..balutkan kaki..kene tahan telinga bila mummy dia bebel..hahahha...

"Ingat tuh, ni jadi pengajaran kat awak..lain kali hati-hati..ingat rasa sakit nih..bila awak nak bawak basikal laju-laju lagi..ato bila awak dah besar..nak bawak motor..takmo jadi macam ni lagi yer.."

Serius tau..aku nasihat cam gitu..skema kah aku? hahaha..

Reaksi danish? dia angguk-angguk..geleng-geleng sambil air mata bercucuran..
Aku konsider dia letak dalam hatilah nasihat aku..":)

Dan yang paling aku respek..dia tak menjadikan kecederaan dia tuh untuk mintak aku pontengkan dia sekolah..hari ahad kene..esoknya hari isnin dan seterusnya dia ke sekolah..dengan terhencut2 dan memegang kaki seluar dia takut kene luka dia..kelako lak aku..cam org bersunat lak..hahahha...dan semalam..luka dia dah makin sembuh..dah melasak sudahhh...siap ajar adik dia naik basikal ok..dengan niat nak paskan basikal tuh kat afham plak..dengan alasan nak mintak basikal baru..

Aku? pengsaannn...

Wednesday, October 12, 2011

Dalam Hati Ada Taman..



Danish: MumMy, saya rase nk nangis je tgk citer ni..tgk air mata saya kluar kat tepi ni..
Me: Nape lak?
Danish: Saya rase kesian tgk org tu..dia buat saya rase sedih..

...................................................................................

Itulah antara skrip Danish masa kami anak beranak asyik menonton drama di TV3 hari Ahad lalu..’Jangan Hantar Aku ke Neraka’.. memang best citer nih..membuai emosi..kalau anak aku sekecil ini merasakan emosinya ternyata mesej cerita ini sudah sampai kepada penonton..tahniah..

Tersangat comel muka si Danish bila buat muka sedih gitu..tapi aku tak heran sebab selasak dia ‘Dalam Hati Dia Memang Ada Taman’.. dia antara anak aku yang paling emo, semanja afham aku rase manja lagi dia..
Dari kecik, kalu tido mesti nak memeluk lengan aku..usap2 lengan aku..bila aku tanya kenapa..dia kata saya rase selesa buat macam ini..tangan aku lembut katanya..siap tanya tangan seorang ibu memang lembut ker..hahahaa...(bukan aku buat iklan losyen J&J yer)..bukan Danish kalu tak bercakap dengan skrip mengalahkan citer Datuk Yusof Haslam jaman dolo..

Alhamdulillah..seusia 7 tahun 8 bulan..kengkadang aku dapat rasakan dia sangat matang..bagi aku biarlah dia beremosi daripada membesar tanpa emosi..payah bila orang tak beremosi nih..selalunya diarang tak alert ngan perasaan orang..hehehe..
Afham pon sorok2 muka kat aku bila tengok citer tuh..mata pon bergenang..budak nih pon cengeng juga rupanya..anak yang paling tak reti dok diam..kadang aku riso tengok keaktifan dia..takut dia hyper atau apa..mintak dijauhkan Ya ALLAH!!

Petang semalam, balik dari kerja Danish dah ingatkan aku..malam karang pukul 9 ada cerita yang mummy suka tuh..Cinta Alisya..pukul 10 lebih cerita boyfriend mummy yang jahat tuh (sorry aaron..watak kamu kali ini buat Danish cop kamu jahat..ahakss)..
Pehh..siap ingat apa drama yang aku suka layan..kelako je..dan malam tadi aku tengok hati Danish tersentuh lagi bila tengok Aril kene marah ngan Maksunya yang jahat itu..sampai berdarah kepala kene ketuk..bila adik bongsu Alisya menangis sedih dan peluk Aril tak bagi Aril tinggalkan umah tuh..waahhh...beremosi sungguh Danish..

Takpalah anakku..menzahirkan dan melahirkan emosi dalam hati kita kengkadang perlu walaupun kita seorang lelaki..menunjukkan kita adalah manusia yang normal..ada hati..ada perasaan..ada rasa..ada belas..biarlah orang kata kamu cengeng..manja..lembek..tak macho..tapi bagi mummy kamu superb..sebab bila kita menidakkan emosi kita..kita akan jadi manusia yang tidak berperasaan..hati batu..tidak alert dengan perasaan orang..mummy tidak mahu kamu menjadi begitu..

Siapa pun kamu..kamu tetap di hati mummy..anak mummy yang mempunyai pelbagai rasa..yang memberi kekuatan kepada mummy..mummy sayang kamu..sangat..sangat..

Sunday, October 2, 2011

lagi..lagi..Kek Karamel..




Salam korang...

mood nak membelangkan kek karamel adalah tersangat tinggi..teruja betul bila bermain-main ngan kaler-kalernya itu..pehh...memang berhantu rupanya bila dan start buat kek nih..

khamis lalu abah aku bising sebab dia tak sempat nak makan kek karamel dah habis..sempat rase secubit je..tu pon aku suapkan bagi dia rase bilamana kek tu dah masak..esoknya bila dia cari dalam ais box..nan ado..abis sudaaa...hehehehe...2 hari jer...habiss...

so, aku buatkan yang lain..balance susu cair ada lagi separuh..bahan-bahan lain pon memang dah ada..so..berkaramel lagi...niat di hati nak try buat corak cam Kak Ita..tapi tak menjadi pulak..gigih campor aduk kaler..ahaksss...


so, korang yang tak cuba buat lagi..silakan...tak rugi tau..pastu nanti naik ketagih nak buat lagi..hahahha...

Tuesday, September 27, 2011

Kek Karamel lah pulak...



Sejak obses ngan belog masakan ini..aku pon jadik obses nak try resepi yang ada..errr..patutlah 'obess'(lariksss...)

Pehhh..memang tertarik dan termimpi2 nak buat kek nih..nak-nak tengok umah Kak Ita kita (Masam Manis)asyik tayang kek ini je..saje je Kak Ita ni kan..

Dulu pernah try buat sekali..memang menghampakan..tak menjadik..karamel lembik..kek terlepek..huhhh..geram..pastu mulalah trauma..tup2 bila tengok Kak Ita pon dah dijauhi sumpahannya..berkobar-kobar balik semangat..terima kasih atas tunjuk ajarnya yang begitu detail di blognya tuh..

Malam tadi, kol 10.00 pm baru diserapi semangat kek karamel..zup..zap..zup..zap..sambil berperang2 ngan otomen..siaplah kek ini menjelang kol 12.30 malam..amik ko..nebes sehh masa nak terbalikkan dia..

jeng..jeng...ini dia...


nak lawan sifu memang tak bolehlah kan..masih amatur sangat..dah rupa cenggitu dah suke..heheheh...peehh..memang sedap...

sapa nak cuba..silakan yerr..ini resepinya;
mintak izin pada yang empunya yer..

KEK KARAMEL

Bahan-bahan
Loyang saiz 7x7
(A) - Bahagian Gula Hangus
2 sudu besar gula (utk bt gula hangus)
*tabur gula dlm loyang n msk ats api perlahan..biar gula hancur n wrna tukar jd perang) biarkan dia sejuk after dah perang.

(B) - Bahagian Atas (Karamel)
1/2 tin susu cair FN...(blh tmbah klu nk karamel tebal ckit)
70gm gula kastor
1/2 sudu teh esen vanila
3 bj kuning telur...(klu tmbah susu cair kena tmbah gak kuning telur)

(C) - Lapisan Kek
140gm tepung gandum
70gm gula kastor
3 bj kuning telur
135ml air biasa
1 sudu teh baking powder (guna sudu KFC)
45ml minyak msk (kita guna minyak mazola)

(D) - Cara Buat Merinque
6 biji putih telur
70gm gula kastor
1 sudu teh krim of tartar (guna sudu KFC)


Cara membuatnya:

1. Kacau semua bhn (B) perlahan2...jgn bg berbuih2...nti x jd karamelnye...
2. masukkan (B) td dlm loyang gula hangus tadi.
3. pukul bahan (C)
4. pukul bhn (D) smpai jd kembang n bila kita angkat letak atas kepala pun dia x jatuh...hehe..
5. campurkan adunan (C) + (D) dan gaul ngan senduk hingga sebati..
6. bahagikan kpd beberapa bahgian n warnakan n letak paste klu nk..
7. masukkan kedlm loyang yg td..
8. Bakar cara double boiling - selama 1jam suhu 160-180C
9. Bila msk angkat n rest 10 minit br t'balik kan kek yg dibakar tadi...
10.Masukkan dlm peti sejuk 1jam n lepas 2 mkn sejuk2...sedap...tahan dlm peti ais 5 hari tau....2 pun klu x abih d'makan...

nak detail p umah Kak Ita yer..

Boboi Boy? Eh! Bukanlah..Roti Boy lah....


Tajuk entry adalah poyo..

Satu Petang..

Si Anak: (...tengah makan roti boy..dengan berselera..)
Si Ibu: awak suka ke roti tuh?
Si Anak: suke...sedap..
Si Ibu : mahal seketui tuh.. beli banyak bankrup mummy..
Si Anak: mmmm..kalu mummy pandai buat roti nih..memang hebat..saya suke..
Si Ibu: ...selepas itu gigih menggoogle mencari resepi..manakan boleh menghampakan si anak...

Akhirnya...tadaaaaaaaa.....


In the making :

Si Anak: cepatlah mummy..saya tak sabar nih..bila mummy nak masak..
Si Ibu : tunggulah dolo..tak boleh masuk oven lagi..nak kene tunggu dia naik dolo..
Si Anak: naik?
Si Ibu : tunggu dia kembang dolo..jadi besar dari saiz asal..baru boleh masuk oven...
Si Anak: ooooooo...tunggu dia gemuk dolo yer..
Si Ibu: aaaaa...yerlah..
Si Anak : gemuk cam mummy...kekekkee...
Si Ibu: eeeeee...budak nih...kita plak di katanya..
Si Anak : menyengeh..gelak..then melarikan diri....

Si Ibu: tersenyum...bahagia ku di sini.....

itulah sedikit sebanyak cerita di sebalik pembuatan roti nih..setelah kali kedua mencuba..alhamdulillah berhasil..taklah secantik kat kedai tuh kan..tapi rasenya ada..dan yang paling best..ia membuatkan si anak tersenyum dan makan dengan selera...satu kepuasan..

Resepinya ku amik dari Diana di Myresepi..
tq Diana..sudi sharekan..mintak izin copy paste yer..

Resepi Roti Boy (Mexican Bun)

Bahan-bahan ( 17 biji )

• # Bahan untuk Inti #
• 100 gram mentega bergaram, dilembutkan
• 1/4 sudu teh esen vanilla
• 35 gram gula perang

• # Bahan untuk Topping #
• 100 gram mentega, dilembutkan
• 80 gram gula aising, diayak
• 2 biji telur, dipukul sedikit
• 3 sudu makan NESCAFE dicampurkan dengan 2 sudu besar air
• secubit serbuk kayu manis, boleh dicampur kedalam esen kopi
• 100 gram tepung serbaguna, diayak

• # Bahan untuk Doh Manis #
• 500 gram tepung roti, diayak
• 20 gram tepung susu, diayak
• 75 gram gula kaster
• 1 sudu teh) garam
• 1 1/2 sudu teh yis segera
• 1 biji telur, dipukul sedikit
• 270 gram (270 ml) air atau susu segar (kalau sudah menggunakan susu tepung jangan guna susu tapi gunakan air)
• 60 gram mentega, dilembutkan

Cara-cara
1. Cara untuk Intinya Pukul mentega dalam mixer pada kelajuan sederhana selama 3 minit. Masukkan esen vanilla dan gula perang dan pukul hingga sebati. Tuangkan adunan kedalam mangkuk dan bekukan dalam peti sejuk. Bahagikan adunan inti kepada 10 gram dan bulatkan dan simpan dalam peti sejuk sehingga sedia untuk digunakan.

2. Cara untuk Topping Pukul mentega dan gula aising pada kelajuan sederhana selama 5 minit sehingga adunan ringan dan gebu. Masukkan telur sedikit demi sedikit. Masukkan esen kopi. Masukkan tepung dan putar pada kelajuan perlahan sehingga semuanya sebati. Masukkan kedalam piping bag dan sejukkan dalam peti sejuk sehingga sedia untuk digunakan.

3. Cara untuk Doh Manis Campurkan tepung yang telah diayak, gula kaster dan garam didalam mixer dan putar pada kelajuan perlahan selama 1 minit. Masukkan yis, telur dan air. Putar selama 1 minit pada kelajuan perlahan dan kemudian pada kelajuan sederhana selama 8 minit. Masukkan butter dan gaul hingga sebati selama 5 minit pada kelajuan sederhana sehingga adunan roti menjadi lembut dan licin. Kemudian bulatkan adunan setiap bahagian 55 gram (boleh dapat 17 bahagian). Bentukkan bulat. Tutup dengan kain lembab dan biarkan selama 10 minit.


4. Cara untuk membuat Roti Boy Menggunakan telapak tangan leperkan adunan roti. Letakkan inti ditangan dan tutup dan kemaskan (mesti tutup betul kalau tidak sewaktu membakar inti akan terkeluar dan cair). Bentukkan bulat dan letakkan atas loyang pembakar yang telah disapu mentega. Ulangi untuk bulatan roti yang lain. Letakkan roti pada jarak 7.5cm diatas loyang pembakar. Ketepikan untuk diperap selama 45 minit didalam suhu suam. Pipe toppping diatas roti bentuk spiral (bulat-bulat) bermula dari tengah. Bakar pada suhu 170 darjah C selama 15-20 minit atau sehingga roti kekuningan.



Selamat mencuba..aku dapat 15 biji..

Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...