CLICK HERE FOR BLOGGER TEMPLATES AND MYSPACE LAYOUTS »

About Me

My photo
Mum's with 3 kids.. Muhamad Danish Aiman, Muhammad Durrani Afham n Muhammad Daiyyan Amjad.. Life is not a matter of chances its a matter of choices.. Make your own choice.. and you'll be happy... 'Remember, the world is round, WHAT GOES ROUND COMES AROUND. One day you will look back & proud of yourself'..

Sunday, August 16, 2009

'My Ultraman Tiga'





This weekend tadaaa..kerja mau buat..apalagi aktiviti biasa melayan dan merakam aksi budak-budak nih lah..nak bawak kluar..riso plak..musim H1N1 sekarang..cam tak sesuai jek nak bawak budak-budak pi public..moralnya terlepek kat umah..

Ari Jumaatkan ada citer ultraman..nih citer my kids favourite..si danish ngn afhamlah..so, depa melepek berultraman sesama sendri..diaorang nih dah declare yang depa tiga orang adalah ultraman...adoooiii..

so, layan jeklah pic my ultraman tiga nih..

Abang : Mummy..kami nih ultraman tiga..

Me : Iyer? Awak ultraman apa?

Abang : Saya Ultraman Agul.

Me : Adik (Afham) ?

Abang : Adik Ultraman Dyna.

Me : Amjad ?

Abang : Amjad Ultraman Mebius.

Me : OOOoooo (sebenarnya aku pon tatau nama ultraman nih..main angguk jerlah)..hehehe..

Me : Sapa yang paling hebat?

Abang : Kami semer hebat..(air muka dia yakin glerr..)..

Heheheh...korang memang selalunya hebat di mata mummy nakk oiiii...pastu aku tak larat nak layan depa dok berhiap-hiap..berguling-guling atas katil..aadddooii..nih kalu amjad dah besor mesti join sekaki..i luv u so much my ultraman tiga...

ANaklah ayam..anaklah ayam..



(Yang satu tuh ada tanda 'X' kat belakang..yang satu nih cam kalimah 'Allah' tapi tak jelas sangat)

Chiipp..chipp...

Anak-anak ayam nih mak terjumpa kat bawah rumah..diambilnya..tunjuk kat cucu..
apalagi jadik mainan depa ahhh...
si afham nak pegang tapi ala2 takutt..mulut bising menceceh..
aku tak sempat nak ambik pic dia lari mencicit bila anak ayam tuh kejar dia..
depa ingat ibunya kottt...si abang plak siap jatuh-jatuh lari..main kejar-kejar ngan anak ayam nih...siap jatuh terkena kaki anak ayam plak tuh..nasib tak penyek..terkehel kaki ayam tu..yang lawaknya mak aku pastu selamba jek pi sapu minyak gamat ..peliknya eloklah plak ...kecoh satu rumah di hari minggu nih..mesti jiran-jiran aku bengang jek sebabnya ruamh aku nih tak pernah diam..mesti bising ngan sore budak-budak ngan mak budak sekali..huhuhu..



(tengoklah pic those kids yang cam pelik..tak pernah tengok anak ayam..)

Wednesday, August 12, 2009

'Me, Ayang Jad..'






Rasa cam sweet jek bila si afham sebuk mengasuh adik dia..selasak dia nih sempat lagi nak sayang dan main ngan his little brother..

Afham : Me, take Jad ini..(soh letak amjad atas riba dia)

Afham : Me, ayang Jad...

Me : Banyak ker sikit?

Afham : Anyok..anyok (banyak..banyak)..sambil tunjuk signal tangan..

Me : Adik amjad comel tak?

Afham : Omel..omel..(comel..comel)...sambil cium pipi amjad..

Me : Sayang Me tak?

Afham : Ayang...Me..take Jad..rat..(Mummy take amjad..berat..)

Adoiii...afham..afham..

Tuesday, August 11, 2009

My Gadget..ngeh..ngehh..




Memandangkan dah dapat baby baru nih. So, semestinya entry-entry aku nanti asyik bercerita pasal anak-anak je..dah nama blog aku nih kisah perjalanan hidup aku ngan anak-anak..hehehe..so, bagi yang terbaca blog nih pastu ala-ala rasa bosan tuh..maaflah eekkk..korang semestinya tersilap jelajah blog..hehehe..

Ok, entry nih aku nak bercerita pasal gadget yang jadi mender penting dan ala-ala kesayanganlah. Apadia? Handphone? Bukan. Notebook? Bukan. Ek eleh..nak ajak main teka-teka plak..Poyo plak aku nih..Gadget apa lagi kalu tak bukan ’Pum Susu' Heheeh....cam poyo jek ek...bukan mahal sangat pon...nak main tayang-tayang..aku nyer cikai jek dari segi reganya.. besalah orang kata kena ukur baju kat badan sendiri..aku nih manalah mampu nak beli pum yang mahal-mahal cam orang lain...ada sampai cecah ribu tuh...takpalah walaupun murah besar jasanya kat aku dan anak-anak..dapat jugalah aku pum dan tinggalkan stok untuk amjad. At least aku berusaha bagi yang terbaikkan..Pulak tuh..dah anak yang ketiga baru dapat kesedaran dan kefahaman. Cam ala-ala rugi plak bagi aku yang tak berapa mampu nih nak melabur dan beli yang canggih. Sedangkan rerasanya cukuplah tiga hero nih jek.. Kalu masa si Danish lagi, mau juga ku usaha demi kebaikan anak-anak nih..



Nih lar pum aku...brand pureen...pakai bateri, bukan manual..bleh pakai elektrik tapi kena carik adapter ah..bagi aku ok lah..harga pon murah..suction dia ok jek bagi aku..kecik plak..



Ni plak cooler yang baru aku beli...afham dolo kaler merah kecik skit..memandangkan susu aku kali nih banyak skitt..so, aku beli baru..taklah branded sangat..cikai jek..yang penting tahan sejuk dari pagi sampai aku balik office ngan stok susu..kadang tuh sampai pukul 11.00 malam pun rasa sejuk lagi..cooler nih aku letak ais batu..then simpan kat pantry..




Ini buku nota untuk aku catat berapa oz susu yang dapat untuk satu sessi pengepaman. Waktu nak pum nih memang berterabur sikit. Kalau takder apa memang iku timing. Tapi kalau tengah sibuk tuh lari jugaklah masanya. Tapi kalau boleh aku buat 3 sessi untuk satu hari masa kat office. Kalau banyak masa 4 kali. Sepatutnya kat rumah pon kena pum tapi memandangkan dua-dua anak aku nih asyik mintak jek. So, aku tak pum. Nak bangun pagi-pagi pon tak larat. Memandangkan time tido pun selalu pukul 1.00 pagi ke atas.



Stok susu yang aku buat masa dalam pantang.



Ni pum yang aku guna masa dalam pantang. Belum beli pum baru. Pum cikai jek. Cam hon basikal..hehehe..tapi hasilnya masyuk juger..



~ Hasil yang paling 'masyuk' dalam sejarah..pagi tadi punya sessi..11 oz tuh...

satu lagi warmer..tapi takder pic plak..sebelum nih main rendam dalam air suam jek..dek kerana kesian kat mak aku..nak bagi dia senang..ku belikan warmer..nanti ah upload pic..



Inilah stok susu yang dibuat..dan telah dilabelkan..Bagi aku bukan mahal atau murah gadget tuh.. yang penting kita kena kuat..mind kena set up yang aku boleh buat..bukan untuk orang lain tapi untuk anak-anak kita juga..bersusah pon untuk diaorang juga..so good luck pada all mommies kat luar sana..chaiyok..chaiyok..

'My Precious Moment Be A Mother'









Minggu nih dah masuk minggu kedua bekerja balik. Banyak betul mender yang nak dibuat di office maupun di rumah. Sampai nak berblogging pon tak sempat. Nak update cerita aku dan anak2 pon tak sempat. Kena curik-curik masa. Semalam pi klinik checkup BB Amjad. 8hb arituh dah genap 2 bulan usia BB Amjad. Timbang semalam dia sihat dengan berat dia dah cecah 5.45 kg. Bagi aku ‘semangat’ dah badan dia. Pecah rekod timbangan berat abang-abangnya. Alhamdulillah berkat susu ibu. Ingatkan dia ’menyanyi riang’ bila kena suntik cam sebelum nih. Tapi semalam bleh wat muka macho ngan konpius plak...Wah!! Anak mummy dah kuat gamaknya. Setakat jarum halus tuh main jeling-jeling eekk...Riso gak sebab nurse kata kebanyakan baby akan demam skit. Tapi semalam dia ok jek..Suam-suam jek. Siap tido lena lagi semalam..

Coretan kali nih aku just nak citerkan moment yang paling membahagiakan bila bergelar ibu nih. Apalagi, masa kita susukan anak-anaklah. Alhamdulillah, berkat ilmu dan support dari kawan-kawan yang ku kenal dari forum membuatkan aku makin memahami kenikmatan dan kebahagiaan menyusukan bayi. Kiranya setiap kelahiran baby aku akan cuba perbaiki dengan pengetahuan yang aku perolehi. Kesilapan yang pertama takmo aku ulangi. Kesannya Danish hanya sempat kususukan sekejap jek. Pastu campur formula. Untuk anak kedua, si tencik Afham ku dah mula kumpulkan maklumat dan tanamkan azam untuk susukan dia sehingga 2 tahun. Namun rezeki Afham tak semeriah mana. Sehingga setahun jek ku mula campurkan FM sebab susu tak banyak. Kesian dia. Namun ku teruskan juga hingga ketitis terakhir. Alhamdulillah. So far rezeki baby ketiga Baby Amjad cukup meriah. Siap Afham bleh join sekaki. Kat rumah bleh buat tandem breasfeed lagi. Cam dapat nak kembar plak. Adohaii..Moga rezeki ini makin Allah murahkan untuk anak-anak aku ni. Amin.

Terasa bahagia dan bangganya apabila kita dapat memberikan yang terbaik untuk anak-anak kita. Betapa bahagia bila kita saling renung dan merenung serta dakap mendakap. Sesungguhnya memang banyak kebaikan yang kita perolehi apabila kita menyusukan baby kita sendiri. So, aku tak kisahlah sekiranya nak kena usung setiap hari ’gadget’ aku untuk pum susu nih. Malah aku berbangga untuk memberitahu orang yang bertanya apa yang aku usung setiap hari ke office. Seronok bila mencuri-curi masa untuk mengepam di office. Siap bleh buat muka lawak lagi bila bos tanya mana menghilang..Untuk bos aku..thanks boss sebab tak bising-bising sangat masa aku hilang..siap bleh buat lawak lagi bila tengok cooler box aku kat pantry...aku tau bos aku mesti bukak mengendap tengok apa isi kat dalam masa mula-mula aku masuk keje...Aippp...boss...jangan ngendap...heheheh..Entry lain nanti aku citerkan dan pamerkan gadget aku nih...

Sunday, August 2, 2009

I'm Back



Salam Korang...

Hehehe..i'm back...
Ari nih actually baru 56 hari..tapi terpaksa bekerja dah memandangkan dah lama meninggalkan office..

Mesti korang hairan mana pegi budak nih tanpa bagi signal ponkan..
Hehehe..eden kena tahan kat hospital masa masuk minggu ke-34 pregnancy becoz of Placenta Previa type 3-4 lagi...peeehhh...banyak mender nak citer..tapi man-man dolo ekk...satu2 citer..

be4 start nak nunjuk nihlah my new born bb...Muhammad Daiyyan Amjad (meaning..pelindung@penjagaku yang warak)..cute tak?

Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...