CLICK HERE FOR BLOGGER TEMPLATES AND MYSPACE LAYOUTS »

About Me

My photo
Mum's with 3 kids.. Muhamad Danish Aiman, Muhammad Durrani Afham n Muhammad Daiyyan Amjad.. Life is not a matter of chances its a matter of choices.. Make your own choice.. and you'll be happy... 'Remember, the world is round, WHAT GOES ROUND COMES AROUND. One day you will look back & proud of yourself'..

Thursday, July 29, 2010

BERPISAH JUA..



Apa hangin aku ari nih..tetiba plak mood jiwang datang..sayu syahdu plak dengar lagu akak kesayangan aku nih..so, ari nih ari melayankan jiwa ok..korang nak layan..layankan jekk..yang ala2 nak muntah tuh..bleh blah..pi terjah belog orang lain…



BERPISAH JUA

Tiada manisan dalam madunya
Tiada hangat di dalam dakapnya
Biarku memujuk biarku merayu
Telah ku tabur kasih dan cinta
Telah ku sembahkan semua kelam
Masih hambar...

Apalah lagi yang engkau mahukan
Apalah lagi dayaku korbankan
Ada kehambaran cubaku elakkan
Tiada senyum aku girangkan
Segalanya hilang cubaku tahan
Berpisah jua...oh...oh...

( korus )
Kerana cintaku dan kasihku
Airmataku jatuh berlinang dan mengalir
Kerana setia terhadapmu
Telah dibuang ketepi...

Kerana janjimu dan sumpahmu
Airmataku jatuh berlinang dan mengalir
Kerana itu peganganku
Telah dilupa segalanya...

( bridge )
Kecewa, terkilan aku
Berpisah jua...oh...oh...
Berpisah jua

Wednesday, July 28, 2010

"Saya mintak Allah bagi syurga kat mummy.."



Malam tadi aku tengah tengok citer si ikan duyung..

Danish : Mummy, lepas maghrib..isyakkan?
Me : Iyer..

Azan Isyak berkumandang...

Danish : Me, dah ‘bang’ (azan)..kata kene semayang Isyak..
Me : Jap lagi..tunggu abis citer nih..
Danish : Jomlah mummy..kata nak kene semayang..
Me : : Iyerlah..

(malu aku kat Danish..huhuhu..)

Sudah solat..aku tanya dia..

Me : Awak doa apa tadi?
Danish : Saya mintak Allah bagi syurga kat mummy..
Me : Terkedu..ayaq mata aku dh bergenang..lagi?
Danish : Saya mintak Allah bagi duit banyak-banyak kat mummy..
Me : Lagi?
Danish : Saya mintak Allah bagi umah besar kat mummy..kat kita..
Me : ...awak mintak Allah bagi awak pandai tak? Adik2?
Danish : Alamak! Lupa..

Aduhhhh....aku bangga dan bahagia memiliki anak-anak ini sebagai satu amanah..syukur pada mu Allah..

Tuesday, July 27, 2010

My ‘Luv’ sudah balik…



Pehhh..tajuk entry bukan main gempak lagi..mesti ada yang ala-ala shock gitu…
Tapi itulah hakikatnya..'My Luv' aku dah balik..dah elok pon dah..arituh dia adalah sedikit ‘jem’..susah hati betul aku..maklumlah selama nih sentiasa dia menemani aku..merakamkan suka dan duka aku..kalu takder dia tak meriahlah belog aku nih…

Inilah 'My Luv’ aku…ahakss…





My Canon Digital IXUS 860 IS…dah dekat dua bulan lebih dia ‘jem’..aku pon tatau napa..aku agak sebab anak-anak suka main..amik pic..tengok pic..ato mungkin afham terpijak sebab aku selalu bawak kamera ni pi mana-mana..sentiasa ada dalam beg..dan kalu dalam kereta selalu handbag aku letak kat tengah antara seat tuh..dan kalu ada afham dia selalu beralih dari seat belakang ke depan dan sebaliknya..kadang tuh dia terpijak beg aku..aduhhh…memang susah hati masa dia rosak..hobi aku memang suka amik pic anak-anak..memang enjoy ambil pic mereka..every moments aku takmo miss..

Aku sayang sangat kamera ini..inilah satu-satunya hadiah dan kenangan dari Encip ‘Hubby’ even kitaorg share bayar kamera ni..RM1,499.00 oooo…masa mula-mula beli ari tuh..mungkin bagi orang lain murah kot..tapi bagi aku inilah barang paling mahal yang pernah 'hubby' belikan...dia yang pilihkan..kalu ikut aku nak beli yang cikai2 jek..asal bleh amik pic anak-anak dah cukup..huhuhu..memori betull..

La nih reganya dah menjunam jatuh..tuh bila dia buat peel rasa ala2 down gitu..hilang mood..rase separuh jiwaku pergi..eceeehhh…nak hantar kedai repair pon cam sayang untuk berpisah..ditambah dengan budget repairnya bleh tahan..lak tuh instinct aku cam rasa nanti dia elok ah tuh..

5 malam lepas..aku godak-godak dia..ketuk2..tonyoh2..campak2..belai2..sambil doakan CPR yang aku lakukan ini boleh memulihkan nyawa nyer..taaaaaddddaaaaa….akhirnya…berjaya..canon aku bleh diselamatkan tanpa melibatkan sebarang kos..syukur alhamdulillah..Terima Kasih Allah..kerana makbulkan doaku ini..hidup semula kesayanganku ini..so, life ku bermula semula..:)

Sunday, July 25, 2010

Ketam Oh! Ketam


~ Mejad n ketam (menakutkan...)

Sabtu ari tuh adik aku Eydah (Che Da) ada balik umah..memandangkan encik hubby dia terpaksa bekerja arituh so, dia adalah datang nelepak kat umah..

Nak dijadikan cerita si 'Mak Buyung' ini adalah mengidam nak makan ketam yang mak aku masakkan..besalah orang pegnant ni..ada jek mender nak dimengidamkan..sudahnya adik aku yang bongsu telah dipaksakan ke pasar untul membeli ketam..masa ini harga ketam sekilo kat sini RM18.00 sekilo..aku tatau rate harga kat tempat korang..dan kitaorang beli sebnyak RM30.00..dapatlah 10 ekor..4 ekor bagak2 punya..tengoklah pic ni..rupanya ketam nih banyak jenis eeekkk...



~ semua cam ala-ala jakun jek tengok ketam yang cam-cam jenis..terbelek2..motipp betul..

Apa yang kelako..my otomen tiga adalah tersangat excited tengok ketam..aduhhh...apa daaa ini budak2..nak2 si amjad..dahlar tak takutt..selamba jek nak main ngn ketam..adehhh..ko ingat pet ker mejad ooo...siap nangis2..sebab orang amik ketam dari tangan dia...dahlar tajam shell dia tuh..menakutkan si mejad ni..dan aku dapati afham begitu suka ngan ketam...siap mintak nak makan nasik..sedangkan dia amatlah cerewet bab nak makan..so, aku layankan jek..dah dia rasa nak makan kan..si danish plak tak suka..mungkin alergic kot sebab mata dia start merah dan sembab lepas dia jamah sikit..

Si Mak Buyung apalagi..sakan aaahhh...hahahah...mak aku nyer Ketam Masak Cili adalah mabeless ok...



~ abaikan hidangan yang ala-ala comot nih..tak sempat nak letak dalam pinggan betul2..semer dah tak sabar nak ngapp..

Afham n 'Toilet Training'


Dah lama aku nak menulis kisah ni..tapi asyik tertangguh jek..aku adalah excited nak citer tentang kesusksesan toilet /potty train si afham nih..afham baru masuk umo 3 tahun Jun lalu..dan aku rasa dah sampai masanya sangat-sangat untuk ajar dia ke toilet. Kalu si Danish dolo dekat-dekat nak masuk 4 tahun baru aku tergedik-gedik nak ajar pi toilet..

Pehhh..payah juga untuk nak mengajar anak untuk diaper free lebih-lebih lagi anak lelaki..macam afham aku dapat semangat dan idea tuh lepas tengok citer Nanny 911 kat tv..Gunakan pendekatan pujian dan ganjaran juga keterlibatan si abang..heheheh…akhirnya menjadi juga…alhamdulillah..

Memandangkan afham dah memang boleh bercakap dan memberitahu..ditambah dengan sikapnya yang kadang-kadang macam tak selesa sejak ku pakaikan dia dengan CD (Cloth Diaper)..al-maklumlah..kalu dah basah memang rasa basah..berbanding ngan pampers..so..slowly telah menarik dia ke arah free diaper..i likee..

Situasi 1 (Siang) :
Siap suruh abang dia temankan..dan tengokkan..(aku tiru bulat2 citer Nanny 911..ahakss)

Abang : Afham, jom pee kat toilet..budak besar mana bleh pakai pampers..mana bleh kencing dalam pampers..bla..blaa..

Bagus si danish..dari jauh aku dengar dia psiko afham..hahhaha...then, berjaya..
Sejak itu..waktu siang afham dah pandai pegi toilet sendiri..tanggal seluar sendiri..basuh sendiri..then, pakai seluar balik...wallla...

Kalu nak poo poo pon dia memang dah pandai bagitahu dan pegi sendrik..so..aku LULUS..kan dia..

Situasi 2 (Malam):
Mula-mula waktu malam masih lagi ku pakaikan sebab dia cam tak bersedia ..sebuk nak pakai..tapi aku notis kalu pagi kadang tengok CD dia cam kering..aku pernah terbaca kat majalah rasanya kalu keadaan begitu..meaning anak dah bersedia untuk diaper free..so, lepas tu aku tak pakaikan dia CD waktu malam..namun sentiasa kene ingatkan dia kalu nak pee bagitau..sebelum tido memang soh dia pee dolo..pukul 2-3 pagi memang kene kejutkan untuk pee..siap dukung dia yang masih pejam mata bawa ke toilet…kesian afham..pee sambil pejam mata tuh..semangat nyer pasal..

Jeng..jeng..malam pertama percubaan memang lulus..tilam adalah kering..malam kedua juga begitu..wahhh..aku dah kembang setaman...tumpang seronok..tup-tup malam ketiga..basah sudahhh..aisey..nih mesti kes dia banyak minum nih..budak nih memang suka minum..takpa..cuba lagi..dan lagi..dan lagi..

Ari nih masuk Minggu Kelima..dalam jangka waktu tuh hanya 4 malam afham pee kat tilam. .kira oraitlahkan..so aku kasik LULUSS...

Situasi 3 (Outing):
Camna nak train ke toilet sewaktu outing...yang ini lagi kalut..mula-mula tuh aku siap kene pilih tempat..kalu tempat yang nak pegi tuh takder toilet berdekatan langsung terpaksa ku pakaikan dia CD..tapi kalu macam pegi shopping tuh..tak pakai dah..tapi cuak juga dibuatnya takut dia tak tahankan..abis karang lencun..seblum keluar dah make sure dia pi toilet dolo.. bila tengah jalan-jalan asyik tanya jek kot-kot dia rasa nak pee..bila dia mengadu je..sudahnya maraton aku ke toilet....hahahah…lawak kadang tuh..semer orang nak kene langgar hanya sebab nak kejarkan anak ke toilet..adeehhh…tapi yang bagus..afham bleh kontrol kalu aku cakap sabo..tahan dolo..cam arituh tergelak aku bila aku tukokan CD mejad..dia dah tanggalkan seluar ngn kasut kat depan toilet..campak situ jek..siap tergelak orang tengok seluar ngan kasut sapa ntah kat depan toilet..adehhh...so far..misi outing tanpa diapers juga LULUSS...

So, arinih aku dengan bangganya isytiharkan Afham dah FREE DIAPER sepenuhnya...syabas afham..mummy bangga sama kamu ok..sangat-sangat...

Tips yang boleh aku share..besa2nya tips jek..

1) Parents kene belajar bersabar banyak-banyak..Lain anak lain progresnya..ada yang cepat..ada yang lambat..bagi masa pada mereka..so, sabar..sabar..sabar..
2)Jangan marah-marah kalu mereka gagal kerana ini akan membuatkan mereka hilang mood, merajuk, rasa rendah hati.
3) Bagi pujian kalau mereka berjaya dan bagi galakan kalau mereka gagal.
4) Bagi sedikit ganjaran..heheheh..
5) Sentiasa tanya keadaan anak..kadang ada anak-anak yang tunggu kita tanya..barulah nak pegi membuang..kalau tak main jekk...
6) Jangan lupa berdoa moga ianya dipermudahkan..:)Good luck!!

~ Anak manja mummy yang dah makin besarr...



Thursday, July 22, 2010

Koleksi CD (Cloth Diaper)



Koleksi Cd aku dah ada sembilan (9)..hahahah…suke..suke..baru order satu lagi CD baru…ek elehhh makcik nih..9 pon kecoh nak tulis blog..org lain lagi banyak daaa…

Takpalah…aku nih bukan jenis ada duit berjuta-juta lemon..orang kata ukur baju badan sendrik..sedikit-sedikit lama-lama jadik bukit..tak gitu..at least aku dah boleh vangga sebab aku mencontributekan diri aku utk menghijokan bumi..korang bila lagi? Huhuhu…

Sapa-sapa yang berminat ato nak tau detail bleh lawat belog kawan aku nih..ada promosi skit..aku pomote jek…heheheh…mana tau kot2 baru nk try ato nk nambah koleksi…blum cuba blum tauuuu…

http://iman-shoppe.blogspot.com/

model..



basuh..

Monday, July 12, 2010

Anakku dan Bola = SPAIN JUARA!!



Pagi tadi berlangsungnya perlawanan akhir World Cup 2010 antara Holland dan Spain yang ditunggu-tunggu..Kesudahannya..pasukan favourite aku SPAIN dinobatkan menjadi juara kali ini..berhempas pulas kedua-dua team..banyak kad kuning yang dilayangkan kali ini..dan Andres Iniesta menjadi heronya...tapi hero di hati aku tetap my Laling Cassilas..gigih dia menjaga gawang seehhh..suke..suke..touching plak bila dia nangis masa Spain dah menang..maklumlah..inilah kali pertama depa menang setelah berpuluh tahun..

Tak sesia aku men'Spainkan budak-budak nih..kalu tak malu seehhh...huhuhu...credit to my friend Nurulassikin (Mama Ckin) sebab susah payah carikan, belikan, poskan jersi Spain untuk anak2..tq dear..nasib ada ko..kalu tak aku tatau mana nak carik jersi bola untuk budak-budak kecik yg kiut miut nih..depa seronok sangat..sampai tak sabar-sabar nak pakai..dan malam tadi baju tido depa adalah jersi bola ok..takmo bukak..tak larat aku nk layan budak2 nih yang tetiba jek jadi 'hantu bola'..si mejad pon bangun pukul 2.00 am..layan bola..sudahnya..ari ini aku adalah tersangat mengantuk kat opis sehhh...

Lepas nih kalau panjang umur kita berjumpa lagi di Brazil 4 tahun akan datang..


~ Anak-anak aku


~ Amjad yang kiut


~Layan bola..

Thursday, July 8, 2010

VIVA ESPANA !! - La Roja (The Red One)



Aku rasa aku yang paling bising pepagi tadi tengok bola..huhuhu..siap kene sound ngn mak aku pagi2 buat bising..huhuhu…gigih ooo aku siap timing jam lagi..mana boleh ketinggalan nak tengok my ‘Laling’ Cassilas beraksi..ahakss..

Akhirnya..team favourite aku Spain (La Roja / La Furia Roja) berjaya menempatkan diri ke pentas akhir Piala Dunia 2010. Thanks to Puyol sebab berjaya menjaringkan gol even posisi dia sebenarnya adalah sebagai ‘defender’.. si Puyol nih muncul menanduk bola dengan tbaekkk…huhuhuu…Dia jadi wira Spain pagi tadi..kredit juga pada Kaptennya, siapa lagi kalu tak Laling aku Iker Cassilas yang begitu macho dan cool jek menyelamatkan gawang Spain dari dibolosi..


~ Captain Spain (Iker Cassilas)merangkap Laling aku...hukhuk...(motip..)

Good job guys…good luck in final nanti..ini kali pertama diorang beraksi di Pentas Akhir Piala Dunia..hope diarang menang buat kali pertama nih..

VS.

Sunday, July 4, 2010

Danish n 'World Cup'

Antara petikan dialog malam tadi;

Situasi: Pengenalan pemain..German pakai jersi kaler hitam malam nih..

Dialog 1:

Danish: Eh! Mummy, kenapa dia pakai baju hitam. Kan baju dia main bola kaler putih.

Aku : Yer ker?

Danish : Ia mummy..baju dia kaler putih..

Aku : Oooooo..baju putih dia kotor..tengah basuh..

(Terkedu gak aku si danish cam jersi baju German nih..kira oklah jawapan aku tuh kan..huhuhu...)
-------------------------------------------------------------------------------------

Dialog 2:

Situasi : Messi ambik sepakan percuma..

Danish : Ha..haa..ni mesti gol..

Aku : Boleh Gol ker?

Danish : Ia mummy..nih mesti gol..’Meksi’ tukang sepak..

Aku : ‘Meksi’ ?

Danish : Yerlah..’Meksi’…

Note : ‘Meksi’ adalah sebutan Danish pada Messi ok..pehhh…kagum gak aku budak umo 6 tahun kenal si Messi ni..

Ini adalah antara petikan dialog2 yang tidak aku duga oleh Danish..aku bleh nampak keobsesan Danish pada bola sepanjang World Cup ini..setiap game penuh dihayati..siap dia ingat kaler jersi setiap pasukan yang dia tengok..siap dia ingat bilangan gol yang dijaringkan..cayalah Danish..pastu petang2 mesti pulun main bola..siap mengaplikasikan apa yg ditengok ok..

Aku? Sebagai ibu..layankan jek..tapi keluar juga suara aku yg macam petir nih…bila ari sekolah..sibuk nak berjaga tengok bola…kene hambat juga budak nih kene soh tido…huhuhuu…



~ Ke'obsesan' Danish dengan World Cup..khusyuk benor dia..

Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...