CLICK HERE FOR BLOGGER TEMPLATES AND MYSPACE LAYOUTS »

About Me

My photo
Mum's with 3 kids.. Muhamad Danish Aiman, Muhammad Durrani Afham n Muhammad Daiyyan Amjad.. Life is not a matter of chances its a matter of choices.. Make your own choice.. and you'll be happy... 'Remember, the world is round, WHAT GOES ROUND COMES AROUND. One day you will look back & proud of yourself'..

Sunday, July 25, 2010

Afham n 'Toilet Training'


Dah lama aku nak menulis kisah ni..tapi asyik tertangguh jek..aku adalah excited nak citer tentang kesusksesan toilet /potty train si afham nih..afham baru masuk umo 3 tahun Jun lalu..dan aku rasa dah sampai masanya sangat-sangat untuk ajar dia ke toilet. Kalu si Danish dolo dekat-dekat nak masuk 4 tahun baru aku tergedik-gedik nak ajar pi toilet..

Pehhh..payah juga untuk nak mengajar anak untuk diaper free lebih-lebih lagi anak lelaki..macam afham aku dapat semangat dan idea tuh lepas tengok citer Nanny 911 kat tv..Gunakan pendekatan pujian dan ganjaran juga keterlibatan si abang..heheheh…akhirnya menjadi juga…alhamdulillah..

Memandangkan afham dah memang boleh bercakap dan memberitahu..ditambah dengan sikapnya yang kadang-kadang macam tak selesa sejak ku pakaikan dia dengan CD (Cloth Diaper)..al-maklumlah..kalu dah basah memang rasa basah..berbanding ngan pampers..so..slowly telah menarik dia ke arah free diaper..i likee..

Situasi 1 (Siang) :
Siap suruh abang dia temankan..dan tengokkan..(aku tiru bulat2 citer Nanny 911..ahakss)

Abang : Afham, jom pee kat toilet..budak besar mana bleh pakai pampers..mana bleh kencing dalam pampers..bla..blaa..

Bagus si danish..dari jauh aku dengar dia psiko afham..hahhaha...then, berjaya..
Sejak itu..waktu siang afham dah pandai pegi toilet sendiri..tanggal seluar sendiri..basuh sendiri..then, pakai seluar balik...wallla...

Kalu nak poo poo pon dia memang dah pandai bagitahu dan pegi sendrik..so..aku LULUS..kan dia..

Situasi 2 (Malam):
Mula-mula waktu malam masih lagi ku pakaikan sebab dia cam tak bersedia ..sebuk nak pakai..tapi aku notis kalu pagi kadang tengok CD dia cam kering..aku pernah terbaca kat majalah rasanya kalu keadaan begitu..meaning anak dah bersedia untuk diaper free..so, lepas tu aku tak pakaikan dia CD waktu malam..namun sentiasa kene ingatkan dia kalu nak pee bagitau..sebelum tido memang soh dia pee dolo..pukul 2-3 pagi memang kene kejutkan untuk pee..siap dukung dia yang masih pejam mata bawa ke toilet…kesian afham..pee sambil pejam mata tuh..semangat nyer pasal..

Jeng..jeng..malam pertama percubaan memang lulus..tilam adalah kering..malam kedua juga begitu..wahhh..aku dah kembang setaman...tumpang seronok..tup-tup malam ketiga..basah sudahhh..aisey..nih mesti kes dia banyak minum nih..budak nih memang suka minum..takpa..cuba lagi..dan lagi..dan lagi..

Ari nih masuk Minggu Kelima..dalam jangka waktu tuh hanya 4 malam afham pee kat tilam. .kira oraitlahkan..so aku kasik LULUSS...

Situasi 3 (Outing):
Camna nak train ke toilet sewaktu outing...yang ini lagi kalut..mula-mula tuh aku siap kene pilih tempat..kalu tempat yang nak pegi tuh takder toilet berdekatan langsung terpaksa ku pakaikan dia CD..tapi kalu macam pegi shopping tuh..tak pakai dah..tapi cuak juga dibuatnya takut dia tak tahankan..abis karang lencun..seblum keluar dah make sure dia pi toilet dolo.. bila tengah jalan-jalan asyik tanya jek kot-kot dia rasa nak pee..bila dia mengadu je..sudahnya maraton aku ke toilet....hahahah…lawak kadang tuh..semer orang nak kene langgar hanya sebab nak kejarkan anak ke toilet..adeehhh…tapi yang bagus..afham bleh kontrol kalu aku cakap sabo..tahan dolo..cam arituh tergelak aku bila aku tukokan CD mejad..dia dah tanggalkan seluar ngn kasut kat depan toilet..campak situ jek..siap tergelak orang tengok seluar ngan kasut sapa ntah kat depan toilet..adehhh...so far..misi outing tanpa diapers juga LULUSS...

So, arinih aku dengan bangganya isytiharkan Afham dah FREE DIAPER sepenuhnya...syabas afham..mummy bangga sama kamu ok..sangat-sangat...

Tips yang boleh aku share..besa2nya tips jek..

1) Parents kene belajar bersabar banyak-banyak..Lain anak lain progresnya..ada yang cepat..ada yang lambat..bagi masa pada mereka..so, sabar..sabar..sabar..
2)Jangan marah-marah kalu mereka gagal kerana ini akan membuatkan mereka hilang mood, merajuk, rasa rendah hati.
3) Bagi pujian kalau mereka berjaya dan bagi galakan kalau mereka gagal.
4) Bagi sedikit ganjaran..heheheh..
5) Sentiasa tanya keadaan anak..kadang ada anak-anak yang tunggu kita tanya..barulah nak pegi membuang..kalau tak main jekk...
6) Jangan lupa berdoa moga ianya dipermudahkan..:)Good luck!!

~ Anak manja mummy yang dah makin besarr...



2 Lalala:

Mama Iman said...

Tahniah Afham... dah jadi budak besor.. pasti minta mummy beli spender cun2 pulak ye.. ;)

Nyzal Aziz said...

hahahah...abislah aku lepas nih..harus mintak spender otomen..

Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...