CLICK HERE FOR BLOGGER TEMPLATES AND MYSPACE LAYOUTS »

About Me

My photo
Mum's with 3 kids.. Muhamad Danish Aiman, Muhammad Durrani Afham n Muhammad Daiyyan Amjad.. Life is not a matter of chances its a matter of choices.. Make your own choice.. and you'll be happy... 'Remember, the world is round, WHAT GOES ROUND COMES AROUND. One day you will look back & proud of yourself'..

Thursday, February 23, 2012

Arora Oh! Arora..


Assalamualaikum semua..

Merata-rata rumah bloger masakan tengah demam kek nih..
Kek Batik Arora..

Aku pon dah tertawan tengok 'kejelitaannya' yang warna-warni tu..
Kebetulan adik aku datang semalam..sebab nak makan cheese cake yang aku buatkan dan ambil minyak selusuh dia..so, aku buatkan kek ni..sebagai penebus rasa bersalah sebab cheese cakenya tinggal 2 keping je dibelasah danish..huhuhu...
Memandangkan dia pon dah sarat, tunggu hari je nak bersalin anak kedua..selagi belum masuk sesi berpantang nih..kene bagi rasa dulu kek nih..ahakss..

So far senang dan simple je..sebelum nih aku kan memang suka buat kek marble..tak jauh sangat dengan kek marble cuma bezanya dia ada lima kaler dan lima rasa..sedap..so, bagi korang yang belum cuba..silakan..

Resepinya aku copy and paste je yer..mintak izin pada tuan punya..

Sumber Resepi:De Nuanza

Bahan-bahan:- (loyang bulat 8 inci)

250 g mentega
100 gram gula castor
1/2 cawan susu pekat manis
250 g tepung gandum
6 biji telur
2 sudu teh baking powder
5 jenis pewarna dan perisa
(aku buat perisa blueberry, strawberry, oren, pandan, coklat)

Cara-Cara:-

1- Gris dan alaskan loyang dengan baking sheet, ketepikan.
2- Pukul mentega bersama gula sampai kembang memutih.
3- Masukkan susu pekat manis dan pukul sebati.
4- Masukkan telur sebiji demi sebiji dan pukul lagi hingga sebati.
5- Sementera itu, ayak tepung bersama baking powder, kemudian masukkan kedalam
adunan dan pukul lagi sampai adunan sebati (guna speed sederhana perlahan)
6- Bahagikan adunan kepada 5 bahagian dan warnakan atau perisakan ikut kesukaan.
7- Tompok-tompokkan setiap warna dlm loyang sampai habis atau ikut kreativiti masing-
masing (2 sudu besar setiap adunan, atur selang seli atas setiap tompokan).
8- Bakar kek ke dalam oven yang telah dipanaskan terlebih dahulu pada suhu 160-180
darjah celsius selama 45 mnt - 1 jam.

Selamat mencuba yer kawan-kawan...

Tuesday, February 21, 2012

CHILED BLUEBERRY YOGHURT CHEESE CAKE



Cheese Cake..my fav gitu..tapi takleh makan selalu..nanti bam..bam..tak hengat..
Dah lama aku teringin nak cuba buat..besalah aku nih..hobinya..belek resepi kat blog..then, cuba..

Agak lama tak makan cheese cake ni..mood nak buat pon tenggelam timbul..mula-mula hajat hati nak buat strawberry cheese cake..jenuh meround cari buah strawberry..nan ado..tup2 terbekenan kek nih di rumah Kak Ita..cantik dan nampak sedap betul air tangan Kak Ita ni..apalagi..malam tadi ku start menery nya..


Buat dalam kol 10 malam gitu..maksudnya kene seimpan dalam esbox semalamanlah..danish dah sibuk tanya bila nak siap..memang fav dia..amjad pon..kesian plak sebab depa tatau cheese cake nih un-baked punya..so kene masuk esbox..esok baru leh makan..

Gigih aku pagi tadi bangun kol 5 pagi..pi intai dalam esbox..wahhh...dah keras..sukaaaa...letakkan fillingnya..dan potong bawak pi office..bagi kawan-kawan aku yang sememangnya sokmo kene jadi food tester..hahahah...abislah korang..tembam nanti..ahaksss...



Alhamdulillah..menjadi juga untuk kali pertamanya..cuma comotlah skit..sebab tak sabar nak kuarkan dari loyang..kekekek..tapi serius sangat sedap..lepas nih tak yah beli kek dah..buat sendrik je..boleh makan puas-puas..



Pada yang nak cuba..silalah..korang boleh pegi ke umah Kak Ita juga..Kak Ita punya lagi cantik..hehehe..pada Kak Ita terima kasih berkongsi resepi nih..kita copy paste yer..mintak izin..

Resepi:

Base:
100g biskut Oreo ~ buang filling tengahnya
45g butter ~ dicairkan

Adunan yoghurt cheese:
125g cream cheese ~ suhu bilik
137g atau 1 bekas yoghurt perisa blueberry
30g gula kastor
80g blueberry filling
125g whipping cream, pukul hingga gebu dan bertanduk (soft peak)
1/2sb + 1/2st gelatin Halagel
2sb air hangat

Sediakan loyang loose pan berukuran 5 inc.Alas dasar loyang dengan baking paper.

Biskut oreo yang telah di buang filling tengahnya dikisar halus. Gaulkan biskut oreo dengan butter hingga rata.
Kemudian tuang ke dalam loyang dan tekan pada dasar loyang hingga padat. Simpan dalam peti sejuk sebentar.

Masukkan gelatin ke dalam cawan berisi 2 sudu besar air hangat. Biarkan gelatin terlarut ~ pastikan letakkan air hangat dulu dalam cawan baru masukkan gelatin. Jika gelatin masih tak larut lagi, masukkan cawan yg berisi gelatin tadi ke dalam bekas berisi air panas.Boleh juga guna kaedah double boiler atau masukkan ke dlm microwave - oven on high dan panaskan 3 minit sahaja.Biarkan ia suam.

Pukul whipping cream hingga kental (soft peak) ~ ketepikan. Dalam bekas lain pukul cream cheese, gula kastor dan bluberry filling hingga sebati.Tambahkan yogurt dan gaul hingga sebati.Kemudian masukkan gelatin yg suam tadi dan gaul rata.Perlahan-lahan masukkan whipping cream dan kaup balik adunan hingga rata ~ pastikan whipping cream tidak terlalu sejuk, utk mengelakkan adunan bergentel-gentel bila bergaul dengan gelatin.
Tuangkan adunan ke dalam loyang yang berisi oreo tadi. Sejukkan dalam peti ais ~ paling kurang 4 jam.
Menggunakan hair dryer, lalukan muncungnya pada sekeliling loyang 2 ~ 3 kali (suhu perlahan).Keluarkan cheese cake dan alihkan ke atas cakeboard.Hiaskan atasnya dengan blueberry filling.

Kepada semua 'Selamat Mencuba'

Monday, February 20, 2012

Kata Orang : 'Tak Kenal Maka Tak Cinta' - RAM

mmmmmmmm...pernah dengar?

Bila dah jatuh cinta, jadi obses gitu..
Aku? Jatuh Cinta? Again? No...no..no..Tak kose.. :p
Tetiba je rasa nak nyanyi lagu nih ('Tertutup sudah pintu..pintu hatiku...bla..bla..)..erkk..poyo di situ..

Aku dah jatuh cinta ngan karya saudara Ramlee Awang Murshid (RAM)lahh...
Penegasan!! pada novel-novelnya yer..cakap kene terang..kan tak pasal aku kene tembak dengan kesayangan saudara Ramlee..ampun..:p
(Pesanan Hari Ini: Sila jaga adab anda apabila berkawan atau menyimpan minat pada 'hak milik' orang bagi mengelakkan salah faham dan juga fitnah..titik.)

Memang agak terlewat aku mengenali hasil karya beliau..maklumlah sebelum nih minat pada pembacaan dah lama berkubur semenjak beranak pinak nih..setakat baca majalah tuh bolehlah..itupon bergasak..masa dan ruang yang ada terhad sangat..sejak anak-anak pun dah besar..bukan baby lagi..masa terluang tuh bolehlah dicari..Kata Orang: 'Nak seribu daya, taknak seribu dalih'..

Sebelum ni ada entry yang aku masukkan mengenai karya RAM yang menjadi kesukaan aku..tak lain tentulah kisah Laksamana Sunan kan..sejak dari itu, aku berazam nak cari dan baca semua novel karya RAM..misinya pencarian di perpustakaanlah apa lagi..heheheh...

Bulan lepas aku dah baca Pei Pan, Mandatori, Cintaku DiHarajuku dan Semangat Hutan. Satupun tak mengecewakan aku..



Pencarian minggu ni aku dapat pinjam Ranggau, ADAM dan Tombirou Terakhir.


- Ranggau tu siap takder kulit depan tuh..heheheh

Yang paling best..kebetulan pulak..ada kawan aku yang nak let go koleksi novelnya..memang rezeki aku ada antara koleksinya dari RAM..apa lagi..rembatlah..tq Nieza..



Pulun..7 buah nak kene habiskan nih..Fiksyen 302 aku pon baru masuk page 384..tapi minat punya hal..jadi excited plak..siap danish pelik tengok novel bersusun tunggu giliran untuk dibaca..tambah pelik bila semuanya dari penulis yang sama..gigih dia belek2..kunun nak menyelami apakah yang membahagiakan sangat mummy dia yang sekejap tersengih-sengih, kejap senyum, sekejap berkerut kening..hahahah..sudahnya campak tepi bila tak faham..alahai anakku..



Inilah dunia ku..kalau tak bersama 3 hero tuh..memasak..cuba resepi baru..kalau tak pon membaca..yang penting aku tak kacau 'hidup' dan 'rumahtangga' orang..:p

~peace~

Sunday, February 19, 2012

Tragedi Apam Dot Dot


Aku nih kiranya ada sejarah tragis ngan apam dot dot nih..
Tengok orang lain buat..bukan main comel je..kaler dan coraknya tuh memang kiut miut..anak-anak pon suka tapi yang malangnya mummy diarang masih gagal nak buatkan..
Tiga kali dah aku mencuba buat..kali pertama..apamku bertukar jadik gunung berapi..
meletup sehh..abis intinya meleleh keluar cam lahar..anak aku pon kutuk-kutuk..sunggguh melampau ok..

Percubaan kali kedua pon sebegitu rupa..tapi ada juga yang tak pecah..tapi dot dot ku tak menjadi..adunan cam tebal sangat..so, aku marblekan..dari satu adunan..adalah dalam suku yang tak meletup..tapi coraknya..marble gitu..agak keras lak tu..sepatutnya..gebu..

Percubaan kali ketiga..lagi dramatik..juga tak menjadi..geram punya pasal..tak tunggu habiskan..aku buang semua adunan tanpa habiskan proses mengukus..padan muka..dan aku boikot apam nih...gilooo...

dalam boikot tuh..memang takleh blah tengok kecomelannya tuh..lebih-lebih lagi ada yang buat corak lady birdlah..strawberrylah..yang terkini angry bird gitu..ada yang amik tempahan beratus2 bijik..membuatkan hati aku berkata-kata..senang ke bagi diarang nih..selamba je..apa prob agaknya yang buatkan apam aku tuh tak menjadik..adunan sama..atau mungkin sebab cara mengukus tuh aku tak mahir lagi..
siap feeling2 nak beli pengukus letrik lagi aku nih..

Sejak dua menjak ni ada gerai berdekatan office aku ada menjual apam nih...yang membuatkan rajukku hilang..ku cuba beli..dan mulalah..menelek2..yang buat rajukku terus mati bila anak-anak suka..siap berebut2..tak cukup...aisehhh...mulalah hati ibu aku yg over nih menapak..takleh jadi nih..kena cuba lagi...

jeng...jeng...(ni ayat amjad aku pinjam)..siap carik mood berhari2 dolo tuh..poyo amat..akhirnya...menjadi juga..alhamdulillah..tak merekah dan pecah lagi..kata abah aku, dia sokmo jadi food tester..oklah tuh...dah jadi..ahakss...yang kelakonya..baru siap dua kali aku mengukus..gas pulak habis..adeeeiii...dahlar tgh excited..ari Jumaat plak tuh..kedai dah tutup sebab p solat Jumaat..terpaksalah tunggu habis Jumaat..pukul 3.30 petang baru sambung mengukus..anak-anak aku dah bising..sebab depa dah habiskan yang dah siap kukus tuh...tragedi betul..kebetulan kawan adik aku datang (Untie Sha) juga bawak apam nih..apalagi rembat dolo yang Untie Sha buatkan..
Psttt..Sha, kamu punya lagi lembut ok..jeless...jeless..

Orang kata..'Practice make perfect'..nanti aku cuba lagi..dan lagi..dan lagi...heheheh...

comot je..hehehe

time mengukus..





inti blueberry..

Wednesday, February 15, 2012

Let the love of Allah remain in your heart..



Why did you keep your burden inside you
when you have Allah to tell it to?

Why did you fear everyone might hate you
when you have Him who understands you?

Why did you fill your heart with pain and anguish
when you have Him to fill it with eternal bliss?

Why did you choose to settle in turbulence
when there's His pure love that speaks of peace?

Open your heart,let Allah wash away the hurt,
embrace the greatest love
He,alone could give you.
Pray to Allah for He listens to all prayers,
believe in Him alone and not the deceiving others,
do what He says for He is your mentor,
love Him truly and not the impostor.

When you are in a battle unarmed,
let His love be your sword,

When you feel cold,let His love warm you,
When you stumble and fall,let His love catch you.

When you have no more food to eat,
let His love fill your tummy,

When you can no longer breathe ,
let His love be your ear,

When you have no more to drink,let His love be your water.

When you are lost in the rain,let Allah's love be your shade,

When you are lost in the dark,let His love be your light,

When you can no longer see,let His love be your sight.

When you are bruised in a fight,
let Allah's love stop your bleedings,

When you are wronged in an argument,
let His love unleash what's true.

When no one understands you,
let Allah's love be searched,

When no one listen to you,let His love be heard,

When no one believes in you,let His love be seen,

when no one trusts you,let His love be serene.

When you believe nobody loves you,
let Allah's love be your confidence,

When you doubt nobody protect you,
let His love be your defence,

When you feel nobody cares for you,
let His love need.

When someone fools you,let Allah's love make you wiser,

When someone belittles you,
let His love make you greater,

When someone abandons you,
let His love show you what to do.

When you are weak,let Allah's love be your strenght,

When you can no longer smile,let His love be send ,

When you are lost,let His love be your way,

When you can no longer speak,
let His love tell you what to say.

When you are afraid,let Allah's love be your protections,

When you are confused,let His love be your liberation,

When you are hurting,let His love be your therapy.

When you feel like giving up,
let Allah's love push you,

When you feel tired and fed up,
let His love's purpose pursue,

When you reach the pinnacle of your journey,
the angels of the heavens will welcome you finally.

So go on,
Walk on to the road leading to His heaven's grandeur,
Don't go a day without His love,
you will never falter,
Don't let the devil deceive your heart,
Allah shall conquer it forever
Hold on and believe in Allah's love
That's the best you can have,
Please never weep again,
And in your heart...
Let His love remain.....

Subhanallah...

Sumber: Ambik dari youtube dan tanya pak cik google...
--------------------------------------------------------------

"Jagalah Allah, nescaya engkau akan senantiasa mendapati-Nya di hadapanmu. Kenalilah Allah di waktu lapang nescaya Dia akan mengenalimu saat kesulitan, ketahuilah bahawa apa yang ditetapkan luput darimu tidak akan pernah menimpamu dan apa yang telah ditetapkan menimpamu tidak akan pernah luput darimu.Ketahuilah bahawa kemenangan itu selalu mengiringi kesabaran, jalan keluar selalu mengiringi ujian dan kemudahan itu selalu mengiringi kesusahan." (Hadith Riwayat At-Tirmidzi)

Thursday, February 2, 2012

Muhamad Danish Aiman dah 8 tahun..


02.02.2012..

My beloved Muhamad Danish Aiman dah menginjak tangga usia ke-8.
Wah!!...Anak mummy dah besar...
Mummy doakan abang berjaya di dunia dan akhirat..sentiasa dirahmati dan dalam perlindungan Allah selalu..
Belajar rajin-rajin, jadi anak yang soleh yer...
Mummy sayang abang very much..muahhhhh...

~Cuppies yang dibuat malam tadi untuk classmates danish..




Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...