CLICK HERE FOR BLOGGER TEMPLATES AND MYSPACE LAYOUTS »

About Me

My photo
Mum's with 3 kids.. Muhamad Danish Aiman, Muhammad Durrani Afham n Muhammad Daiyyan Amjad.. Life is not a matter of chances its a matter of choices.. Make your own choice.. and you'll be happy... 'Remember, the world is round, WHAT GOES ROUND COMES AROUND. One day you will look back & proud of yourself'..

Tuesday, February 21, 2012

CHILED BLUEBERRY YOGHURT CHEESE CAKE



Cheese Cake..my fav gitu..tapi takleh makan selalu..nanti bam..bam..tak hengat..
Dah lama aku teringin nak cuba buat..besalah aku nih..hobinya..belek resepi kat blog..then, cuba..

Agak lama tak makan cheese cake ni..mood nak buat pon tenggelam timbul..mula-mula hajat hati nak buat strawberry cheese cake..jenuh meround cari buah strawberry..nan ado..tup2 terbekenan kek nih di rumah Kak Ita..cantik dan nampak sedap betul air tangan Kak Ita ni..apalagi..malam tadi ku start menery nya..


Buat dalam kol 10 malam gitu..maksudnya kene seimpan dalam esbox semalamanlah..danish dah sibuk tanya bila nak siap..memang fav dia..amjad pon..kesian plak sebab depa tatau cheese cake nih un-baked punya..so kene masuk esbox..esok baru leh makan..

Gigih aku pagi tadi bangun kol 5 pagi..pi intai dalam esbox..wahhh...dah keras..sukaaaa...letakkan fillingnya..dan potong bawak pi office..bagi kawan-kawan aku yang sememangnya sokmo kene jadi food tester..hahahah...abislah korang..tembam nanti..ahaksss...



Alhamdulillah..menjadi juga untuk kali pertamanya..cuma comotlah skit..sebab tak sabar nak kuarkan dari loyang..kekekek..tapi serius sangat sedap..lepas nih tak yah beli kek dah..buat sendrik je..boleh makan puas-puas..



Pada yang nak cuba..silalah..korang boleh pegi ke umah Kak Ita juga..Kak Ita punya lagi cantik..hehehe..pada Kak Ita terima kasih berkongsi resepi nih..kita copy paste yer..mintak izin..

Resepi:

Base:
100g biskut Oreo ~ buang filling tengahnya
45g butter ~ dicairkan

Adunan yoghurt cheese:
125g cream cheese ~ suhu bilik
137g atau 1 bekas yoghurt perisa blueberry
30g gula kastor
80g blueberry filling
125g whipping cream, pukul hingga gebu dan bertanduk (soft peak)
1/2sb + 1/2st gelatin Halagel
2sb air hangat

Sediakan loyang loose pan berukuran 5 inc.Alas dasar loyang dengan baking paper.

Biskut oreo yang telah di buang filling tengahnya dikisar halus. Gaulkan biskut oreo dengan butter hingga rata.
Kemudian tuang ke dalam loyang dan tekan pada dasar loyang hingga padat. Simpan dalam peti sejuk sebentar.

Masukkan gelatin ke dalam cawan berisi 2 sudu besar air hangat. Biarkan gelatin terlarut ~ pastikan letakkan air hangat dulu dalam cawan baru masukkan gelatin. Jika gelatin masih tak larut lagi, masukkan cawan yg berisi gelatin tadi ke dalam bekas berisi air panas.Boleh juga guna kaedah double boiler atau masukkan ke dlm microwave - oven on high dan panaskan 3 minit sahaja.Biarkan ia suam.

Pukul whipping cream hingga kental (soft peak) ~ ketepikan. Dalam bekas lain pukul cream cheese, gula kastor dan bluberry filling hingga sebati.Tambahkan yogurt dan gaul hingga sebati.Kemudian masukkan gelatin yg suam tadi dan gaul rata.Perlahan-lahan masukkan whipping cream dan kaup balik adunan hingga rata ~ pastikan whipping cream tidak terlalu sejuk, utk mengelakkan adunan bergentel-gentel bila bergaul dengan gelatin.
Tuangkan adunan ke dalam loyang yang berisi oreo tadi. Sejukkan dalam peti ais ~ paling kurang 4 jam.
Menggunakan hair dryer, lalukan muncungnya pada sekeliling loyang 2 ~ 3 kali (suhu perlahan).Keluarkan cheese cake dan alihkan ke atas cakeboard.Hiaskan atasnya dengan blueberry filling.

Kepada semua 'Selamat Mencuba'

0 Lalala:

Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...