CLICK HERE FOR BLOGGER TEMPLATES AND MYSPACE LAYOUTS »

About Me

My photo
Mum's with 3 kids.. Muhamad Danish Aiman, Muhammad Durrani Afham n Muhammad Daiyyan Amjad.. Life is not a matter of chances its a matter of choices.. Make your own choice.. and you'll be happy... 'Remember, the world is round, WHAT GOES ROUND COMES AROUND. One day you will look back & proud of yourself'..

Sunday, August 29, 2010

Shopping Raya?



Hari ini dah masuk 19 Ramadhan. Sekejap je masa berlalu..Ramadhan sudah berada di penghujungnya. Semoga semua mengejar keberkatan pada 10 malam terakhir ini.

Syawal bakal menjelma. Mesti semua orang tengah sibuk membuat persiapan. Beli baju raya untuk anak-anak, buat kuih raya dan sebagainya. Bagi aku persiapan tuh ala kadar je..baju anak-anak pun dah berdikit aku beli sebelum ni..sebab takmolah berebut-rebut dan bersesak nanti. Tinggal Baju Melayu anak-anak je..tu pon dah aku beli baru ni..tema tahun lepas adalah coklat...dan tahun ini adalah biru..

Last sekali tinggal nak belikan kasut je untuk anak-anak. Sebab takmo berangkut dengan tiga otomen aku nih..sebab gerenti mesti sesaknya..akhirnya aku menggunakan pendekatan abah dahulu masa nak belikan kasut raya untuk anak-anak. Aku nih 6 beradik. Imagine tak akan nak angkut semernya bawak pi kedai pilih kasut. So, abah akan amik tali dan ukur kasut kami yang lama untuk dapatkan size..so, dia akan pi kedai kasut sorang-sorang dan pilih untuk kami. Pilihan semer di tangan abah. Suka tak suka terima saja. No demanding okies..tak macam budak-budak sekarang :)..

Macam ok juga cara abah ini, jadi aku praktikkan untuk cari kasut budak-budak nih..tak payah nak angkut otomen nih..seblum tuh pon aku dah survey2 dolo masa balik kerja..senang..dah buat keputusan nanti pi beli terus..kalu tak berlaku insiden yang aku lihat ari tuh..suami isteri nih siap bergaduh lagi pasal nak belikan kasut anak. Anak sederet dibawanya. Ada yang dah nak mengamuk..panas..rimas..Biasala, lelaki kalu pose nih peel memang semacam. Cepat naik hangin. Kes lapar kot. Kira main jawab-jawab mulut jugalah bab nak memilih kasut nih. Huhuhu. Kan payah gitu.

So, pada kengkawan bolehlah cuba guna kaedah ini. Tapi korang kene tau juga size yang selalu anak pakai untuk memastikan ketepatan pilihan kita.

Nota kaki: Pic kat atas adalah riben yang aku potong dan bawa bersama untuk shopping..each kaler untuk lain-lain anak..takut tertukar..so far misi adalah berjaya..

Monday, August 23, 2010

Buah Budu??



Buah Budu? Korang pernah dengar tak? Huhuhu...
Ini ceritanya..

Danish : Sedapnya buah nih..nyum..nyumm..
Mummy, ini buah budukan?

Me : Apa? Buah apa?

Danish : Buah budu..ni namanya buah budukan?

Muka memang ala-ala konpiden giler..

Me : Buah budu? Hahahhahah…(gelak guling-guling aku)

Danish : Napa mummy gelakkan saya?

Me : Bukan buah budulah..itu namanya buah duku...budu tuh yang orang makan dengan nasik..

Danish : Ooooo..yer ker? Saya ingat nama dia buah budu..sedaplah..saya suka buah ni..

Adeehhh…si Danish nih suka je keluarkan perkataan-perkataan pelik.. fening aku..

Thursday, August 19, 2010

Diari 8 Ramadhan Danish


~ Selera dia makan

Inilah mee favourite dia..



Semalam danish request soh aku masakkan mee kegemaran dia untuk berbuka dan air milo ais. Memandangkan dia pose penuh semalam, aku layankan je. Dia ni kalu sahur mesti nak makan nasi dengan telur je dan milo panas. Berbuka pon tak cerewet..takderlah nak mintak macam-macam..cuma dia nih memang tak suka lauk pedas..

CD lagi..



Koleksi CD Mejad tambah lagi dua..huhuhuu…comel jek..yang nih plan nak pakai bila pi jalan-jalan..

Brand nih kira ok juga. Senang kering. Liner pon senang kering. Tak cepat basah sangat berbanding dengan yang lain. Cantik pon cantik dengan adanya corak. Harga pon ok takderlah mahal sangat.


Babyland Printed CD (Swirl)


Sunny Baby Minky CD (Cute Sheep)

Yang ini Wet Bag..baru beli..huhuhu..senang nak bawak jenjalan.



Modelnya..Amjad..


Sesapa nak tambah koleksi lagi boleh terjah belog kawan aku nih, mana tau kot2 berkenan di hati:
http://iman-shoppe.blogspot.com/

Tuesday, August 17, 2010

Diari 7 Ramadhan Danish



~ Letih..tertido tunggu waktu berbuka~

Ari nih dah 7 Ramadhan..

Sekejap jek masa berlalu..harap-harap ari nih Danish dapat pose penuh lagi cam semalam..dari 6 hari Ramadhan tuh..2 hari jek Danish kantoi pose..3 dan 4 Ramadhan..tuh pon dah pukul 4 pm dia pegi minum air..segelas je..pastu sambung balik pose…adehhh…tak makan pon sebab katanya nak tunggu ‘bom’ dolo..rugi plak..lagi berapa jam..tapi nak wat camna kan..dia masih lagi dalam proses belajar..

Pagi tadi kejut sahur..mamai lagi..pastu nangis..sebab malam tadi dia tido dalam keadaan merajuk..tertidur..kes dia nak main bunga api..pastu aku tak bagi..Cik Su nya pi beli bunga api yang biasa-biasa tuh..aku nih memang tak galakkan depa main bunga api..tak pernah beli pon..yang rajin beli Cik Su ngn Untie diarang je..so, aku tak bagi main sebab takder orang dewasa yang nak tukang tengok dan jaga..jangan harap aku bagi main sendiri..so, merajuk dia..siap tertidur kat bawah meja..port lepak kalu merajuk ato kene marah..

Pagi tadi..mungkin mood sedih lagi..terus menangis..nak makan pun suruh bersuap..terpaksalah aku layankan..kesian plak..tapi sebab dah tido lama..dia tak sambung tido balik..terus berjaga sampai nak ke sekolah…

Sunday, August 15, 2010

Durrani Afham New Look!!



Korang tengok ok tak rupa afham yang baru nih? Cam sedih pulak bila aku tengok rupa baru afham nih…waaaa….aku lebih suka rambutnya yang asal..lagi cute anakku ini..nyesal..nyesal..nyesal..aku pi potong rambut dia..aku dah agak..dia tak sengsuai rambut pendek..

Asalnya aku bawak Danish pi potong rambut sebab rambut dia dah panjang..ini budak memang cepat panjang rambutnya..selalu tangguh nak gunting..sudahnya Khamis tuh dia kene tegur ngan ustazah dia sebab rambut dah panjang..ini budak banyak skema..petang khamis aku balik keje tuh dah mengaruk kata ustazah suruh potong rambut..nak ajak pi potong sekarang juger..gilos ko nak pi kedai rambut plak dah pukul 6.00 pm nih..kedai pon dah tutup gamaknya..maklumlah Ramadhan..aku cakaplah ari Sabtu nanti pi potong..Danish dah siap membentak2..budak ni memang..skema..

So, ari Sabtu kitaorang keluar pi kedai gunting..cam biasa harus afham ngekor sekali..punyalah ramai orang kat kedai arini..musykil aku..kedai nih aku biasa pergi dari Danish kecik lagi..Danish dolo pon kaki mengamuk bila nak potong rambut..sebab tuh dia pon rambut panjang sampailah umur 5 tahun..baru bagi izin potong rambut pendek..tu pon sebab dia dah dapat adik..dan dah sedar dia dah nak masuk sekolah..kalau tak..payah juga..aku siap nangis masa danish kene potong rambut..huhuhu..

Malas nak keluar dan pi merayap dolo..kami amik keputusan tunggu..masa tunggu turn tuh aku dah terfikir nak suruh potong rambut afham sekali..sebelah belakang dia jek sebab dah panjang benar..siap dah boleh ikat.. dah macam ekor kuda..bergulung2 gitu..kalah rambut gegirl..

Settle jek si Danish budak yang tukang gunting tuh tanya si afham ni lelaki ke perempuan..bila aku kata lelaki..semua yang ada dalam kedai tuh terkejut sebab cakap dia macam gegirl..sebab rambut panjang..huhuhu..aku cakaplah nak potong rambut dia sikit kat sebelah belakang tuh..tapi budak nih suggest potong pendek ah bagi cam lelaki..dah macam gegirl sangat..aku mula2 ingat nak suruh otter jek sikit rambut dia..tapi afham dah start menggelupur tak nak..dia memang taknak potong rambut dia..budak nih plak semangat nak potong pendek dah main gunting2 yang sebelah atas..aku nih tak abis fikir lagi nak teruskan atau tak sebab tengok afham dah menggelupur..nak taknak terpaksa aku bagi pendek..aku cakaplah taknak pendek sangat sebab rambut dia nipis dan ikal..buang yang ikal jek..so, dia pakai gunting jekk..tak pakai mesin..

Memang hazab ah si afham..menggelupur..mengamuk tak hengat…melalak..bising satu kedai..memang payah nak gunting..aku terpaksa tahan sebab dah start gunting kalu tak herot..kira aku pangku n dukung jek dia..meraung2..menyepak2 semer..sian betul..sampai serak suara dia..aku plak yang nak nangis..tapi dah terlambat nak berhenti..terpaksa tadahkan rambut dia..bagi siap..aku salute ah kat budak perempuan nih..dalam afham mengamuk tuh..bersilat2 ngan gunting semer..siap juga..elok ah juga..takder senget benget..lagi hazab kalu nenek dia gunting ngan gunting baju..hahahha…malu gak aku tapinya bila afham dah start tumbuk-tumbuk aku..tarik-tarik tudung.. semer..marah betul dia..siap dalam kereta tuh merajuk takmo kawan ngan aku..

Tapi itulah nak buat camna, bukan bleh reverse balik...aku tengok cam orang sakit pon ada..waaaaaaaaaa…..sorry afham sayang..lain kali mummy tak potong rambut kamu..tunggu kamu masuk sekolah jek nanti…tapi nenek ngan atuk dia suka..kata depa baru nampak cam lelaki..kalu tak nampk cute cam gegirl je..hukhukhukk…waaaaaaaa....aku masih rasa bersalahhh....



Thursday, August 12, 2010

Diari 1 Ramadhan Danish…






Wah…entry cam telenovela Ramadhan jek..koya!

Semalam 1 Ramadhan yang indah buat aku..sebabnya..semalam hari pertama Danish start belajar puasa di usia 6 tahun..so, bagi aku yang bergelar ibu yang sentiasa ‘over’ bila bab anak-anak nih..pastinya ‘vangga’ di situ..

Bangun sahur untuk hari pertama tuh mudah..cepat jek bangun..tapi mamai2lah..makan pon slow2 jek..aku kunun nak amik pic dia sahur letak dalam ‘belog’ nih..harus lepas tuh dia mengamuk.marah amik pic..hahahah…pastu sentap..tak mo sambung makan..adesss…jenuh plak pujuk..huhuhu..

Balik keje semalam aku curious jugak..masa drive balik asyik terfikir jek..si Danish nih camna gamaknya rupa puasa..mesti terlepek atas katil atau sofa..tido..orang dewasa pon kadang tuh hari pertama puasa pon lembik..lagilah budak umo 6 tahun yang baru belajar puasa..bukak jek pintu umah..”Mummy…!!”…semua pakat serbu..termasuk si Danish..
Wah!..maintain..selamba jek..siap boleh main-main lagi..takder aktiviti melompat lah..aman..tapi masih maintan bergaduh ngan afham..

……………………………………………………………………………………………
Me : Awak ok tak?
Danish : Ok..
Me : Awak lapar tak?
Danish : Tak. Saya dahaga je mummy..saya tak lapar..
Me : Dahaga tak boleh minum air tau..tunggu bunyik ‘bom’ dolo..

Nota Kaki : (Kalau dolo meriam akan dibedil menandakan masuk waktu berbuka atau imsak di sini..sekarang aku tak sure bunyi tuh dari meriam atau mercun..so..anak2 aku panggil bunyik tu ‘bom’..hahaha)

Danish : Pukul berapa bom bunyik mummy?
Me : Pukul 7 lebih..
Danish : (Tengok jam)..lambat lagi..

Pukul 6.00 pm..

Danish : Mummy, saya taknak tunggu bunyi ‘bom’ saya nak makan sekarang..
(muka memang moody..)
Me : Eh! Dah dekatlah nak berbuka..lagi sejam lebih..sayanglah dah satu hari
awak puasa..
Danish : Saya tak kira..saya nak makan sekarang..
Me : Sabarlah..sikit lagi..Semua orang puasa..semua orang lapar..puasa tuh kan
nak uji kesabaran kita..blaa..blaa..tujuan kita pose..blaa..blaa..

(hahaha..aku tak tau Danish faham tak bila aku start berkhutbah..mata dia wat berkelip2 jek..)

Pukul 7.00 pm

Danish : Mummy, dah pukul 7. Mana dia ’bom’..takder pon..
Me : Kan mummy cakap pukul 7 lebih..7.23..jarum jam dekat nombor 4..
Danish : Saya nak makan juga..mummy tengok nih..perut saya kempiss..

(aku tergelak dalam hati..gelak depan dia kan mengamuk plak..kesian plak)..

Danish : Eh! Jarum dah nombor dua..
Me : haa...kejap lagi nak bukaklah..mummy p buat air..
.....................................................................................

Sudahnya..alhamdulillah..penuh juga puasa Danish pada 1 Ramadhan..aku ingat aku dolo baru belajar puasa pon umo 6 tahun..separuh hari jek..masuk minggu kedua baru dapat puasa penuh..

Sahur pagi tadi menangis dia..sebab mamai tido lagi...tido lambat sebab sibuk nak habiskan tengok cerita Shutter tuh..even aku dah perhambat suruh tido..tapi tetap dia bangun makan sahur..makan nasi dan minum milo..semoga hari ini Danish suksess lagi menjalani ibadah puasa..

chaiyok..chaiyok..pada yang baru belajar puasa tuh..

pada orang dewasa yang nak ponteng-ponteng puasa tuh..malulah sikit dekat kanak-kanak nih..kalau budak secilik ini pon sukses..korang lagilah kan..bila lagi kita nak merebut kelebihan dan keberkatan di bulan yang mulia ini..bukannya selalu..

Selamat Berpuasa..

Tuesday, August 10, 2010

Selamat Menyambut Ramadhan Yang Mulia


(Penerangan mengikut gambo: Syaitan pon pegi bercuti..adalah dirantai..jangan kita plak yang amik tempat..bawak2lah bertaubat di bulan mulia nih..)

Salam Ramadhan untuk semua sahabat di luar sana..semoga ramadhan kali ini membawa seribu kebahagiaan, keberkatan dan rahmat untuk semua..

Ampunkan andainya ada salah silap mengguris rasa di ruangan ini..
Selamat berpuasa dan mengutip pahala..huhuhu...

Salam Sayang,
Nyzal n Kids
(Aiman, Afham n Amjad)

Nota Kaki: Aku excited sebab anak bujang aku janji nak pose tahun nih...pagi karang mummy kejut sahur jangan tak bangun plak abang yer..

Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...