CLICK HERE FOR BLOGGER TEMPLATES AND MYSPACE LAYOUTS »

About Me

My photo
Mum's with 3 kids.. Muhamad Danish Aiman, Muhammad Durrani Afham n Muhammad Daiyyan Amjad.. Life is not a matter of chances its a matter of choices.. Make your own choice.. and you'll be happy... 'Remember, the world is round, WHAT GOES ROUND COMES AROUND. One day you will look back & proud of yourself'..

Thursday, August 12, 2010

Diari 1 Ramadhan Danish…






Wah…entry cam telenovela Ramadhan jek..koya!

Semalam 1 Ramadhan yang indah buat aku..sebabnya..semalam hari pertama Danish start belajar puasa di usia 6 tahun..so, bagi aku yang bergelar ibu yang sentiasa ‘over’ bila bab anak-anak nih..pastinya ‘vangga’ di situ..

Bangun sahur untuk hari pertama tuh mudah..cepat jek bangun..tapi mamai2lah..makan pon slow2 jek..aku kunun nak amik pic dia sahur letak dalam ‘belog’ nih..harus lepas tuh dia mengamuk.marah amik pic..hahahah…pastu sentap..tak mo sambung makan..adesss…jenuh plak pujuk..huhuhu..

Balik keje semalam aku curious jugak..masa drive balik asyik terfikir jek..si Danish nih camna gamaknya rupa puasa..mesti terlepek atas katil atau sofa..tido..orang dewasa pon kadang tuh hari pertama puasa pon lembik..lagilah budak umo 6 tahun yang baru belajar puasa..bukak jek pintu umah..”Mummy…!!”…semua pakat serbu..termasuk si Danish..
Wah!..maintain..selamba jek..siap boleh main-main lagi..takder aktiviti melompat lah..aman..tapi masih maintan bergaduh ngan afham..

……………………………………………………………………………………………
Me : Awak ok tak?
Danish : Ok..
Me : Awak lapar tak?
Danish : Tak. Saya dahaga je mummy..saya tak lapar..
Me : Dahaga tak boleh minum air tau..tunggu bunyik ‘bom’ dolo..

Nota Kaki : (Kalau dolo meriam akan dibedil menandakan masuk waktu berbuka atau imsak di sini..sekarang aku tak sure bunyi tuh dari meriam atau mercun..so..anak2 aku panggil bunyik tu ‘bom’..hahaha)

Danish : Pukul berapa bom bunyik mummy?
Me : Pukul 7 lebih..
Danish : (Tengok jam)..lambat lagi..

Pukul 6.00 pm..

Danish : Mummy, saya taknak tunggu bunyi ‘bom’ saya nak makan sekarang..
(muka memang moody..)
Me : Eh! Dah dekatlah nak berbuka..lagi sejam lebih..sayanglah dah satu hari
awak puasa..
Danish : Saya tak kira..saya nak makan sekarang..
Me : Sabarlah..sikit lagi..Semua orang puasa..semua orang lapar..puasa tuh kan
nak uji kesabaran kita..blaa..blaa..tujuan kita pose..blaa..blaa..

(hahaha..aku tak tau Danish faham tak bila aku start berkhutbah..mata dia wat berkelip2 jek..)

Pukul 7.00 pm

Danish : Mummy, dah pukul 7. Mana dia ’bom’..takder pon..
Me : Kan mummy cakap pukul 7 lebih..7.23..jarum jam dekat nombor 4..
Danish : Saya nak makan juga..mummy tengok nih..perut saya kempiss..

(aku tergelak dalam hati..gelak depan dia kan mengamuk plak..kesian plak)..

Danish : Eh! Jarum dah nombor dua..
Me : haa...kejap lagi nak bukaklah..mummy p buat air..
.....................................................................................

Sudahnya..alhamdulillah..penuh juga puasa Danish pada 1 Ramadhan..aku ingat aku dolo baru belajar puasa pon umo 6 tahun..separuh hari jek..masuk minggu kedua baru dapat puasa penuh..

Sahur pagi tadi menangis dia..sebab mamai tido lagi...tido lambat sebab sibuk nak habiskan tengok cerita Shutter tuh..even aku dah perhambat suruh tido..tapi tetap dia bangun makan sahur..makan nasi dan minum milo..semoga hari ini Danish suksess lagi menjalani ibadah puasa..

chaiyok..chaiyok..pada yang baru belajar puasa tuh..

pada orang dewasa yang nak ponteng-ponteng puasa tuh..malulah sikit dekat kanak-kanak nih..kalau budak secilik ini pon sukses..korang lagilah kan..bila lagi kita nak merebut kelebihan dan keberkatan di bulan yang mulia ini..bukannya selalu..

Selamat Berpuasa..

3 Lalala:

Nieza Ishak said...

yeayyyyyy
berjaya jugak dia habiskan sehari ...

kmieja said...

comelnya danish...sungguh kuat mcm kakak allysha....boleh lompat sana sini lagi:)

Nyzal Aziz said...

heheheh..eppy..eppy..mintak-mintak ari nih pon dia lepas..tapi cayalah..air muka dia selamba jek..tak nampak letih lesu..mood jek swing..besalah perut lapo..orang dewasa pon bila perut lapo moodnya makk aaiii..

Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...