CLICK HERE FOR BLOGGER TEMPLATES AND MYSPACE LAYOUTS »

About Me

My photo
Mum's with 3 kids.. Muhamad Danish Aiman, Muhammad Durrani Afham n Muhammad Daiyyan Amjad.. Life is not a matter of chances its a matter of choices.. Make your own choice.. and you'll be happy... 'Remember, the world is round, WHAT GOES ROUND COMES AROUND. One day you will look back & proud of yourself'..

Friday, September 25, 2009

Amjad Dah Meniarap





6 Syawal..

Bahang Aidilfitri masih hangat lagi..tapi kali nih takmo cerita pasal raya dah..nak cerita pasal baby Amjad...pada 2 Syawal lalu Amjad dah tunjuk terror dah kat mummy dia..tengah semer orang lepak tengok bola..dia plak tetiba jek balik kuang..meniarap...pehhh...baby Amjad dah meniarap...suka..suka...besa ah aku nih kan memang over bila bab anak-anak nih..so ampunkan dakulah ekkk...huhuhu..so sweet tengok muka dia bila dia dok tampu-tampu pipi dia yang labu tuh..huhuhu..

la nih pantang letak jek terus dia balik kuang..meniarap..dan moralnya sudah merbahaya untuk ditinggalkan sendirian di atas kail sebab aku dah tengok dia main guling-guling tuh..dari hujung ke hujung...pewww...

Thursday, September 24, 2009

Selamat Hari Raya


5 Syawal..

Pejam celik pejam celik, arinih dah 5 Syawal..kemeriahan hari raya masih terasa..aku pon masih cuti lagi. Tak start keje lagi..adik-adik pon masih ada lagi di kampung nih..bagi aku raya memang seronok dan meriah bila dapat berkumpul ramai-ramai..6 beradik dengan 4 orang dah berkeluarga boleh membuatkan rumah mak aku nih nak runtuh..usik mengusik, gelak ketawa dengan bising 4 orang cucu mak ni membuatkan rumah kami nih macam ada pesta..huhuhu..

Sehari sebelum raya kat umah aku nih takder air paip..ni kes lori yang tar jalan langgar main paip ke umah kami..bergasak arituh umah kami tak berair..nasib esoknya kontraktor tuh hantar orang untuk repair..kalau tak mau menangis ari raya takder air..

Malam raya, acara biasa BBQ..yang lawaknya..tengah happening bakar ayam tuh bleh plak blackout...aduhh...tiap tahun..malam raya ..kat kawasan umah kami nih mesti blackout..bergasak jugaklah setengah jam tuh..bakar ayam dalam gelap..budak-budak nih plak seronok..bleh main torchlight..
Malam raya tahun nih ada kelainan skit sebab kitaorang celebrate birthday anak adik aku, the one and only cucu perempuan mak..Damia Ramadhani yang ke 2..mmg kiut budak nih dengan keletah dia bercakap..memang mengalahkan si Afham...peh..memang kenyang betullah sesi makan-makan nih..

Pagi raya aku tak lepaskan peluang pi sembahyang raya..budak-budak nih bergelimpangan lagi masa aku tinggalkan depa..Per-per pon raya aku tahun nih besa-besa jek sebab aircond keter plak wat hal..nak berjalan pon malas..panas..sian anak-anak..Pada kesempatan aku ucapkan Selamat Hari Raya pada semua terutamnya yang mngenali diriku nih..Maaf Zahir Batin..

Kids Di Pagi Syawal





r

Wednesday, September 16, 2009

Stresss...stresss..Amjad demam...Afham wat peel..


Ari nih dah 26 Ramadhan..

2 ari lepas aku mc sebab budak amjad nih tetiba jek demam.
Balik office petang ahad tuh rasa hangat semacam jek badan dia. Nasib ada ubat demam dah so, bagi jek. Malam tuh suhu naik cecah 39.1 . Bergagau aku.Tak tido dibuatnya. Lap badan dia semer. Turun skit suhunya. Pagi esok supposenya aku bawak dia pi klinik untuk suntikan 3 bulan. Dah demam nih manalah dioarg suntikkan. So, pi bawak klinik check. Doktor kata demam biasa jek. Disebabkan virus sebab dia asyik poo-poo jek..mungkin sebab weekend tuh kitaorag asyik berkemas rumah, berhabuk kot..

So, ari Isnin tuh aku memang tak pi officelah walhal keje kat office tuh berlambak kena siapkan sebelum cuti raya nih...adoiii..stress..stress..
Si amjad nih jenis susah nak bagi makan ubat. Tak macam si afham. Bila bagi tuh dia luahkan balik. Menangis-nangis semer..adoi..kalu tak makan ubat camna nak sembuh nak ooii..

So, malam ari isnin tuh dalam aku dok pujuk2 amjad minum ubat dia sambil pusing2 satu rumah, aku tinggalkanlah ubat tuh atas meja. Dah ditutup pon tudung dia. Achik dia pon ada sebelah meja tuh tengah baring-baring tengok tv. Tiba-tiba Danish datang bagitau.."Mummy, Afham curah ubat Amjad dalam bekas air"..Hah? bergegas aku keluar..tengok2 kat meja tuh takder botol ubat demam tuh..afham pon takder..rupa-rupanya dia menyorok balik pintu bilik nenek dia..siap panggil "Mummy"..ngan muka cute dia tuh..aku tengok kosong sehh botol ubat tu...aku tengok dalam bekas air tuh memang ada kesan ubat tuh..ada ker dicurahnya ubat adik dia nih dalam bekas air yang aku buat jerlung kepala amjad..ayarrk...memang hangin satu badan aku..dahlar masa nih dah pukul 11.00 lebih..klinik pon dah tutup..memang kena dia sedas dua ngan aku..si Danish pon sekali..geram betul aku..dahlar aku tengah susah hati ngn si amjad nih asyik poo-poo jek..nagn panas badan dia..si afham nih plak buat perangai..

Dia nih plak muka bleh wat selamba jek..bleh buat muka alar2 cute dia tuh..dia tak tau ker mummy dia nih dah tuko jadik 'hijo'dah..tak pasal kena sebat ngan aku..pastu baring atas riba Danish mintak dipujuk..si Danish ni melayan plak adik dia..tolong peluk2..pujuk2..

Jap lepas tuh Danish datang..masuk bilik sambil cempung afham nih..dah tertido rupanya..sayang jugak dia nih kat adik dia..kalu bergaduh cam nak berbunuh jekk..huhuhuu..

Pukul 4.00 pagi aku terbangun sebab si amjad nih merengek sekali ngan si afham bangun sama..pastu apalagi..susah nak tidolah dia..siap pi makan nasik ngan atuk dia..sahur sekali..afham..afham..awatlah nakal sangat..

So, ari Selasa tuh pon aku mc..siap pi klinik semula mintak ubat si amjad balik...

Pagi tadi, nampak amjad dah start kebah dah..demam lagi tapi suhu dia dah turun dah..aku plak terpaksa pi office arinih sbb opismate cuti..hope demam amjad tak berpanjangan...

Kelamkabut pon sempat lagi aku snap pic muka sedih amjad nih...huhuhuh..







Sunday, September 13, 2009

Kuih Raya Lagi



Ari nih dah 23 Ramadhan..pheww..lagi seminggu nak raya sehh..
Pagi nih kemalasan amat..hujan plak tuh..kalu pulun tido kan bagus..weekend arituh adalah bz..tidak ada masa untuk memulun tido.. sebuk kemas umah ngan buat kuih raya..pasang tikar getah barulah..letih dibuatnya..bila kena usung2 barang..

Kuih raya dah siap lagi 4 jenis..ini daa kuihnya..sempoi jekk..Biskut Kelapa, Biskut Choc Chip, Biskut Nestum n Dahlia yang kat atas tuh..





Nih Asisstant yang macam biskut..kejap ada..kejap takder..juga merangkap tukang sibuk..Tugasnya tukang tabur jek..


Siap dok atas meja tuh..yang lawak tuh siap tergolek ker bawah dek punya semangat nak tolong mummy..adoiilar..Danish..

Tuesday, September 8, 2009

Amjad Dah 3 Bulan..


Ari ni dah 18 Ramadhan...peh..sekejap jek masa berlalu..dan ari nih adalah 8 hb bersamaan dengan Birthday Amjad yang ke-3 bulan..huhuhu..bulanan pon nak kira..sadis gak aku nih..

Wah...anak mummy sorang nih dah makin membesar..makin montel dan comel di mata dan di hati mummy..Amjad makin pandai senyum dan mengagah..kalu orang borak-borak ngan dia, dia dah pandai sampuk apa yang orang cakap...dengan bahasanya yang tersendiri..arruu..agguu..arruuu..aggguuu..sambil kening terangkat-angkat..so kiut...ziana zain pon kalah..

Mummy sayang Amjad..my little pumpkin..muahhh...


Sunday, September 6, 2009

Kuih Raya

Ari nih dah 16 Ramadhan..

Peh..sekejap jek masa berlalu..lagi 2 minggu nak raya..
Apalagi acara biasa aku 2 minggu sebelum raya adalah buat kuih raya..huhuhu..
Mula-mula ingat tahun nih adalah malas nak buat kuih raya mengenangkan beranak kecik nih..bolehkah aku membuat kuih raya dengan aman dengan 3 hero nih? cam payah jek..tapi bila adik aku si ct tuh ia2 soh buat..lebih-lebih lagi kuit tat nenas..rasa cam kasihan plak..nak beli bleh jek..tapi cam tak thrillah kan..iyerlah tiap tahun aku buat kuih raya untuk depa..

So, takpalah..kira cincai ahh..Jumaat n Sabtu adalah cuti di sini so kesempatan tuh diambil dengan sebaiknya..sebab congak punya congak..ada 2 kali jek weekend ooo..weekend yang terakhir tuh malas ah aku nak sebuk buat kuih raya lagi..tuh pon ada request nak wat tat telur dari adik-adikku ini..

Selepas sahur, solat subuh..bermulalah acara buat kuih..3 hero nih masih landing lagi kat katil..ok sangat ah tuh..so, tadadada,,,ini dia kuihnya..sempoi jek takderlah cantik cam kuih kat kedaikan..


~ Ni tat jem strawberry ngan blueberry..my favourite..tiap tahun wajib buat..dan danish dah berjaya habiskan dekat 40 bijik kuih nih..serah balang aku tuh..afham pon sama..bila ku marah..katanya..alar..mummy buat kuih nih sedap sangat..sebab tuh saya suka..adoiii..raya lambat lagi..harus habis tuh..


~ yang nih Biskut Hamparan Kasih..favourite arwah tok aku..tahun nih tahun kedua kami tak bersama dia..kalu tak mesti awal2 dia sebuk nak mengecop kuih aku..



~ Tat Nenas. Favourite semer ahli keluarga aku..tahun nih aku buat patern lain. Buat paling banyak. Semalam dapat dalam 200 lebih keping. Ingat kena buat lagi sebab adik-adik nak bawak balik. Jem nenasnya adalagi sikit. semalam tak larat dah nak buat semer.



~ Sambil bakar kuih, sambil main anak..layan si Amjad..layan si afham..pehh..letih..nasib ada asisstant Cik Su depa..si Farah..kalu tak jenuh..pengsan aku nak membaut kuih sambil menepis tangan hero-hero yang nak menolong..tapi banyak menolong kacau..muahahaha..

Wednesday, September 2, 2009

MERDEKA! MERRDEKA!


MERDEKA! MERDEKA!

Selamat menyambut hari kemerdekaan yang ke-52. sesungguhnya aku bangga menjadi warganegara negara yang bertuah ini. Semoga kemakmuran dan keamanan ini berpanjangan hendaknya untuk diwarisi anak-anak kita... Aminn..

Semalam ada sambutan hari kemerdekaan dekat tadika Danish. Acara bermula pada pukul 8.00 pagi. Mulanya aku rasa cam tak boleh pergi memandangkan aku banyak kerja yang nak disiapkan hari ini. So, pagi tuh aku just hantar Danish ke tadika cam biasa dan terus ke pejabat. Tapi kat pejabat hati aku berbelah bahagi plak. Yerlah pada siapa lagi Danish nak harapkan kalau tak aku. Pulak tuh akukan dah berjanji untuk nak membahagiakan dan menggembirakan anak-anak aku nih. Siapkan mana yang penting dolo..terus aku pecut pi tadika Danish. Takderlah acara meriah mana pun sebab bulan ramadhankan tapi bagi aku yang penting aku berada di sisi Danish. Cuma ada acara mewarna untuk ibu dan anak. Terkejut si Danish tengok aku datang balik. Seronok ah dia. Aku tengok lukisannya pon dah start kaler-kaler dah. Begitu juga ibu bapa lain. Then, aku pon join samalah. Peh..letih jugak tangan nak main kaler-kaler nih. Rasa cam zaman kanak-kanak pon ada. Aku nih bukan orang yang kreatif sangat, so main belasah jek. Siap kaler terus aku pecut balik office. Tak tunggu sampai habis sebab cikgu dia cakap acara habis dalam pukul 12.30 pm. Nantikan tak siap kerja aku mati kena marah. Aku sampai office balik pukul 10.30 am. Heheh..kiranya sekejap jeklahkan aku memontengkan diriku..ngehh..ngehh..


~ Beria-ia mummy Danish nih..




~ Lukisan Danish



Yang kelakonya..tengahari mak aku call tanya aku masuk pertandingan apa sebab Danish balik bawak hadiah. Aikk..menang ker? Huhuhu..Pagi tadi masa aku hantar Danish ke tadika cikgu ucapkan tahniah bagitau kategori parents, lukisan aku dapat tempat pertama...dan Danish dapat tempat ketiga dalam kategori dia...hahahhaha..dapat nombor juga rupanya...even hadiahnya hanyalah set stationery dengan tupperware tapi bagi aku hadiah yang paling berharga adalah masa yang kami luangkan bersama dan senyuman manis Danish semasa aku bersama ngan dia...

12 Ramadhan..

Hari ni dah masuk 12 Ramadhan..sekejap jek..tahap kemalasan melanda amat nak menulis dalam blog nih. Rasanya tak terlambat lagilah untuk aku ucapkan Selamat Menyambut Ramadhan Al-Mubarak pada semua. Semoga kehadiran bulan yang mulia membawa keberkatan dan rahmat pada semua.

Aktiviti Ramadhan? Masih cam biasa. Hari-hari berperang dengan 3 hero nih. Lagi letih dan tak cukup tido rasanya. Bayangkan. Sometime diarang tido pukul 1-2 pagi. Jenuh nak menunggu. Si bb Amjad nih pon adakalanya join sama. Semalam pukul 2.30 pagi baru tido. Adoooii..Pukul 5 pagi nak kena bangun sahur. Lepas sahur terus tak boleh sambung tido balik kena bersiap ke office. Kat office mulalah aku mengantuk gler..syoknya kalau boleh sambung tido. Nak berbuka pon berperang juger ngn 3 hero nih. Mak ngan Abah plak hari-hari berbuka di masjid. So, tinggal aku ngan Cik Su ngn Achik jek yang sebuk layan diaorang ni. Mulalah sekejap air tumpah. Sekejap nasi tumpah. Sekejap tengah makan si Amjad bangun nak menyusu. Terpaksa berhenti makan bagi susu dulu baru sambung makan balik. Rerasanya aku nih memang bleh bagi award Mummy yang paling sibuk di dunia. Nasib 3 orang. Camnalah gamaknya mereka yang beranak ramai nih. Tabik spring ahh..

Untuk santapan mata yang tengah mengantuk..pic bb Jajat latest..


Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...