CLICK HERE FOR BLOGGER TEMPLATES AND MYSPACE LAYOUTS »

About Me

My photo
Mum's with 3 kids.. Muhamad Danish Aiman, Muhammad Durrani Afham n Muhammad Daiyyan Amjad.. Life is not a matter of chances its a matter of choices.. Make your own choice.. and you'll be happy... 'Remember, the world is round, WHAT GOES ROUND COMES AROUND. One day you will look back & proud of yourself'..

Wednesday, April 27, 2011

Blueberry Cream Cheese Butter Cake


Isnin aritu plan asal nak godek resepi untuk buat cookies amjad..tapi abang-abangnya tak setuju..diarang nak soh mummynya buat kek...belek-belek resepi terbekenan plak resepi ni..memandangkan semer bahan dah ada..pulun...

Punyalah suka budak-budak ni dengan cream cheese..in the making..danish siap dok meratah2 cream cheese kat plastik dia..amjad lak sibuk mencolek2 adunan..adehh..
Pukul 10.30 pm baru hegeh-hegeh nak buat..menjelang pukul 11.30 pm baru siap..budak-budak ni amik kesempatan mummynya sibuk untuk mengelat masuk tido..
peehhh...memang mabeless kek nih korang...sedap giler..gebu..wangi..masa tengah panas baru angkat dari oven..otomen tiga ni dah berkerumun tak sabo nak makan..including atuknya..hakhakhak..

Satu adunan ni aku dapat lebih dari satu loyang..mungkin loyang aku nih memang kecik..so, balancenya ku jadikan cupcake..bawak opis..bagi opismate rase..

Versi cuppies..


So, aku rekemenkan korang cubalah resepi nih..ku amik dari rumah yatie (http://yatiememories.blogspot.com)..mintak izin yer yatie ..ku copy paste kat sini..

Bahan-Bahan
• 1 1/2 cawan gula halus (bagi aku manis sikit..bleh kurangkan)
• 1 sudu teh esen vanilla
• 150gm buah blueberry (aku guna blueberry filling)
• 2 1/4 cawan tepung naik sendiri (aku guna tepung gandum +1 sudu kecil baking
powder, diayak)
• 250gm butter
• 250gm cream cheese
• 1/3 cawan susu segar
• 3 biji telur

Cara-Cara
1. Panaskan oven pada 160'c. Gris dan alas loyang (saya guna loyang 8 inci)
2. Pukul butter, gula dan esen vanilla hingga ringan dan lembut.
3. Masukkan telur satu persatu dan pukul lagi. Masukkan cream cheese dan susu,
pukul lagi. Masukkan tepung yg telah di ayak dan gaul sebati.
4. Masukkan sesenduk adunan ke dlm loyang yg di gris tadi dan ratakan.
5. Letakkan buah blueberry/ blueberry filling secara dot dot....sesudu sesudu.
6. Lapiskan adunan tadi sesenduk lagi dan ratakan. Buatlah sehingga habis.
7. Setelah siap, bakar selama 50 minit atau sehingga masak.

in the making..

3 Lalala:

Mama Iman / Yunne said...

wahh.. looks yummy.. mesti cuba nih..

cikwawi said...

sedapnyeeee... meh pos ke sini skek

Nyzal Aziz said...

yunne: ko kene cuba..nnti birthday bebudak boleh buat cuppies..
wawi: mabeless..balik keje smlm tengok tinggal tupperware saje..otomenku dah abiskan.waaaaaaaa...kijaaammm...

Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...