CLICK HERE FOR BLOGGER TEMPLATES AND MYSPACE LAYOUTS »

About Me

My photo
Mum's with 3 kids.. Muhamad Danish Aiman, Muhammad Durrani Afham n Muhammad Daiyyan Amjad.. Life is not a matter of chances its a matter of choices.. Make your own choice.. and you'll be happy... 'Remember, the world is round, WHAT GOES ROUND COMES AROUND. One day you will look back & proud of yourself'..

Monday, January 17, 2011

My Cookies



Taaddaaa….inilah hasil cookies yang aku buat ari sabtu lepas..dah lama plan nak try buat cookies cam gini..apa lagi resepinya tanya pak cik google..oleh kerana aku ni bukan kreatip sangat..lak tuh baru pertama kali mencuba..inilah hasilnya..

Pada yang nak cuba nih resepinya yang aku amik dari MamiFami nyer belog..time kasih tuan umah yer..tapi tuan umah nyer cookies lagi….comelll…

COOKIES

Ingredients :

250 g margarine
140g castor sugar
2 egg yolks
1 teaspoon vanilla essence
1/2 teaspoon baking powder
410g cookies flour

Method :

1. Sieve flour and baking powder. Set aside.
2. Cream margarine and sugar. Add in egg yolks one at a time. Add in vanilla essence. Continue beating.
3. Add sifted dry ingredients till a soft dough is formed.
4. Keep in the fridge for 30 minutes.
5.. Roll to the thickness desired. Cut using a cookie cutter. Arrange on a baking tray lined with greaseproof paper.
5. Bake in a preheated oven till golden brown. I used fan-oven at 150 C for 30 minutes.
6. Leave to cool completely before decorating with fondant or royal icing.

3 Lalala:

aida said...

sodapnyooo.. royal icing tu beli mana biasanya eh

-limaunipis

Nyzal Aziz said...

limo, wat sendrik jek...
ni resepinya..

ROYAL ICING
Kita gunakan royal icing untuk piping. Selepas piping, jika dibiarkan dalam 1 jam dia akan jadi keras.Oleh itu ianya tidak tahan disimpan lama. Bancuh royal icing ini semasa kita hendak menggunakannya sahaja

BAHAN2NYA:
Bahan A
280-300gm gula icing yang telah di ayak.

Bahan B
1 biji putih telur
1 sudu teh jus lemon

Cara2nya:
1. Campurkan bahan B dan pukul dengan mixer pada kelajuan sederhana lebih kurang 2 minit.
2. Tambahkan Bahan A sedikit demi sedikit dan pukul dengan mixer hingga adunan nampak cantik.

kin said...

aiyo...resepi in english..makcik tak paham

Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...