CLICK HERE FOR BLOGGER TEMPLATES AND MYSPACE LAYOUTS »

About Me

My photo
Mum's with 3 kids.. Muhamad Danish Aiman, Muhammad Durrani Afham n Muhammad Daiyyan Amjad.. Life is not a matter of chances its a matter of choices.. Make your own choice.. and you'll be happy... 'Remember, the world is round, WHAT GOES ROUND COMES AROUND. One day you will look back & proud of yourself'..

Wednesday, January 5, 2011

Chocolate Chip Cookies


Bosan-bosan..godek dapur buat biskut nih...sebab tak larat nak beli biskut hari-hari untuk si Amjad..

Si Amjad suka benor makan biskut..try buat biskut sendrik macam lagi best dan puas hati..lebih-lebih lagi dibuat dengan penuh kasih sayang (seperti biasa ayat takleh blah)..

..tak sempat lama..licin..sapa nak cuba aku share resepi nih..aku dapat dari BFF aku Yune dan juga Syikin..aku nyer version otter sesuka hati base on resepi ni..heheheh..

Bahan-bahan ( lebih kurang 100 kpg )
190 g mentega- lembut
45 g gula perang
80 g gula kastor/icing
220 g tepung gandum
1/2 sk baking soda
1 sk serbuk koko(lebihkan jika suka utk mendapatkan cookie yang gelap)
1/2 sk esen vanilla
170 g choc chip
170 g badam cincang kasar- di panggang (aku tuko ngan kacang tanah)
1 biji telur -yg sedang

Cara-cara
1. Tepung, baking soda, koko di ayak bersama.
2. Mentega, gula icing, gula perang di gaul rata.
3. Masukkan telur dan esen dan digaul lagi hingga sebati.
4. Masukkan pula campuran tepung,gaul diikuti dgn choc chip dan badam cincang
dan di gaul hingga rata dan sebati.
5. Susun doh sesudu2 di atas loyang pembakar dan bakar hingga garing mengikut
suhu kepanasan oven masing2..selalunya 180'..

dah siap...puas hati tengok amjad makan..misi berjaya..

1 Lalala:

kin said...

nenanti kalo aku ilang resepi lg..aku tgk kat blog ko ajelah..hehehehehehehehehee

Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...