CLICK HERE FOR BLOGGER TEMPLATES AND MYSPACE LAYOUTS »

About Me

My photo
Mum's with 3 kids.. Muhamad Danish Aiman, Muhammad Durrani Afham n Muhammad Daiyyan Amjad.. Life is not a matter of chances its a matter of choices.. Make your own choice.. and you'll be happy... 'Remember, the world is round, WHAT GOES ROUND COMES AROUND. One day you will look back & proud of yourself'..

Thursday, April 15, 2010

AKTA 559 - AKTA KESALAHAN JENAYAH SYARIAH (WILAYAH-WILAYAH PERSEKUTUAN) 1997



wah...kira lama gak aku menyepikan diri dari arena blog nih..maaflah korang..sejak dua menjak nih very bz dengan kerja dan udah tentunya anak-anak..korang mesti tertanya-tanya apa motifnya aku letak pic cam kat atas nih..tetiba jek..siap berAkta2 bagai..adakah mummy 3 orang anak nih belajar undang2..amik laws plak..nak jadik lawyer plak ker aku nih..huhuhu..amik laws? takder makna..time belajar dolo belajar Bisnes Law pon gagap..nak menghafal Akta Syarikat pon hilang ingatan..huhuhu...

Ini ceritanya:

AKTA 559
AKTA KESALAHAN JENAYAH SYARIAH (WILAYAH-WILAYAH PERSEKUTUAN) 1997
BAHAGIAN V - KESALAHAN PELBAGAI
Seksyen 38. "Menghasut suami atau isteri supaya bercerai atau mengabaikan kewajipan.
Mana-mana orang yang menghasut, memaksa atau memujuk mana-mana orang lelaki atau orang perempuan supaya bercerai atau mengabaikan kewajipan dan tanggungjawabnya sebagai suami atau isteri adalah melakukan suatu kesalahan dan apabila disabitkan boleh didenda tidak melebihi lima ribu ringgit atau dipenjarakan selama tempoh tidak melebihi tiga tahun atau kedua-duanya
"..

mmmm…aku baru terjumpa akta ini baru-baru ini..tiada dalam pengetahuan ku pulak yang kita boleh mengheret mana-mana orang ketiga yang tidak berniat baik dalam merobohkan rumahtangga kita. Sound interesting..

so, kepada mereka-mereka di luar sana yang ada niat buruk untuk meruntuhkan rumahtangga orang itu, fikir-fikirkanlah..jangan sesuka hati nak jadi batu api ato penghasut.. kalu kat dunia nih pon dah diletakkan undang-undangnya dan juga hukumannya..fikirkanlah hukuman yang bakal diterima di akhirat kelak..dosa meruntuhkan ‘masjid’..memisahkan suami dengan isteri dan anak-anak atau sebaliknya..pehhh…takut aku nak imagine..kalau anda berani..buatlah..bahagia yang dikecapi..for sure sekejap sahaja..telah dijanjikan yang baik akan dibalas baik..yang jahat..pastinya balasannya jahat juga..tidak di sini..di alam sana..

meaning, pada yang teraniaya yang nak ambik tindakan bolehlah merujuk kepada akta ini..aku takderlah maklumat lebih detail..korang mungkin boleh merujuk kepada mereka yang berkenaan..ato google2kan..dan kalu ada maklumat yang aku bagi nih silap..korang perbetulkan ok..

2 Lalala:

mYpRecious said...

tu dia dah kelaur segala akta2 bagai...

org jenis penghasut ni mmg tk tenang la hidup die dunia akhirat...

Tuhan laknat oh..

Nyzal Aziz said...

heheheh...aku berangan jadik lawyer ari nih..sudah semestinya adikku eydah..Allah kan dah janji...bg kes aku..aku tak halal dunia akhirat..tk maafkan..org yg bertanggungjawab mengkucarkacirkan hidup aku n anak2..aku tak bleh nak balas..n tak akan balas..biar Allah yg bg pembalasan tuh..doa2 org2 yg dianiaya selalunya mustajab..aminn..

Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...