CLICK HERE FOR BLOGGER TEMPLATES AND MYSPACE LAYOUTS »

About Me

My photo
Mum's with 3 kids.. Muhamad Danish Aiman, Muhammad Durrani Afham n Muhammad Daiyyan Amjad.. Life is not a matter of chances its a matter of choices.. Make your own choice.. and you'll be happy... 'Remember, the world is round, WHAT GOES ROUND COMES AROUND. One day you will look back & proud of yourself'..

Sunday, March 13, 2011

Tat Telur


Dah lama nak makan tat nih..dan mood nak membuatnya asyik tertangguh aje..
Cuaca pada Jumaat arituh membuatkan niat nak keluar lepak bersama anak-anak
adalah tersangat malas..

Sudahnya...layan buat tat lagi bagus..aku buat 1 1/2 adunan memandangkan anak-anak pon suka..dapatlah dalam 70pcs lebih kot..peehhh...memang puas makan..huhuhu..
patutlah aku makin gebus dibuatnya..muahahaha...

Resepinya dari belog Kak Liza kita..http://hanieliza.blogspot.com
Mintak cnp yer kak..tq

Bahan Kulit:
500 gm tepung gamdum
11/2 cawan majerin
1 sudu besar lemak sayur/crisco
2 sudu besar gula
1 biji telur

Cara.
1. Gaulkan semua bahan kecuali telur saperti serbuk roti.
2. Masukkan telur dan gaul rata.
3. Canaikan setebal 1/2 cm sebelum diterap bulat.
4. Letakkan kulit tat di dalam dulang acuan bermangkuk kecil
(petty tin) yang sudah digriskan.
5. Cucukkan dgn garfu..[hilangkan gelembung angin]
6. Bakar selama 10 minit pada suhu 180C.
7. Keluarkan dan tuangkan adunan kastad telur kedalam tat.
8. Bakar semula 5 minit.
9. Sejukkan dan hidangkan.

Filling Kastad
1 cawan susu cair
4 biji telur
1 cawan gula
1 cawan air biasa
1 sudu besar tepung kastad
1/2 s/teh vanilla
sedkit pewarna kuning

Cara:
1. Gaul semua semua bahan perlahan sehingga sebati.
2. Tuangkan keatas kulit tat yg telah dibakar separuh masak



~ Ni proses nak menyiapkannya..abaikan si amjad yang tunjuk muka kenyang pulun tat..ahakss..

0 Lalala:

Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...