CLICK HERE FOR BLOGGER TEMPLATES AND MYSPACE LAYOUTS »

About Me

My photo
Mum's with 3 kids.. Muhamad Danish Aiman, Muhammad Durrani Afham n Muhammad Daiyyan Amjad.. Life is not a matter of chances its a matter of choices.. Make your own choice.. and you'll be happy... 'Remember, the world is round, WHAT GOES ROUND COMES AROUND. One day you will look back & proud of yourself'..

Wednesday, March 9, 2011

Butter Teddy Cookies



Malam tadi berjaya juga aku buat cookies untuk anak-anak yang dah lama plan nak buat..dapatlah dua balang lebih..kesian kat si amjad..dia nih nak kene ada je biskut..baru bleh diam..kalu tak berpeel..cam2 resepi yang terasa-rasa nak cuba..mula-mula ingat nak wat my fav biskut famous amous style tuh..tapi dah pernah buat..

Tup-tup godek blog masakan geng-geng bloger yang memang suka dan pandai masak nih..terjatuh chenta ngan resepi ni..kiut lak tuh..thanks hana..kita mintak izin cnp sini yer..

Butter Teddy Cookies
source: hanamemories.blogspot.com

Bahan-bahan
• 8 oz mentega tanpa garam
• 1/2 cawan gula halus
• 1/4 sudu kecil garam
• 1 1/2 sudu kecil esen vanilla
• 1 biji kuning telur
• 2 1/2 cawan tepung gandum (tambah jika perlu)
• pewarna coklat@ coklat emulco
• cip coklat secukupnya

Cara-cara
1. Pukul mentega dan gula sehingga kembang.
2. Masukkan garam dan esen vanila.
3. Tambah kuning telur dalam adunan. Pukul lagi.
4. Masukkan tepung sedikit demi sedikit ke dalam adunan. Gaul rata.
5. Bahagikan doh kepada 2 bahagian. Tambah pewarna coklat ke dalam bahagian
doh yang lebih sedikit. Biarkan satu bahagian dalam warna asal.
6. Balut doh dengan cling wrapper dan simpan dalam peti sejuk sekurang-
kurangnya sejam.
7. Keluarkan doh dari peti sejuk. Bentukkan bulat besar dengan doh warna asal
dan dua bulat kecil dengan doh coklat. *disebabkan saya lebih gemar biskut
yang lembut jadi doh yang dibuat kurang tepung dan mudah dipipe dengan
piping bag.
8. Letak dua cip coklat untuk mata. * boleh guna ising untuk membentuk mulut
teddy. (hana gune adunan yg coklat tuh utk buat mulut)
9. Bakar dalam oven (pre-heated) selama 15 minit dengan suhu 170C.
10. Nota: untuk membuat loli-cookies, cucuk lidi (stick) atau batang loli di
bahagian bawah biskut.

Mencabar jugelah nak buatnya..sebab amik masa skit..dahlar esoknya keje..si amjad lak yang jadi ketua buat kacau..sampai atas meja dia..jenuh kene marah..buat ded jee..

Cookies yang lain tu menggunakan adunan yang sama cuma tambah kacang yang telah dikisar..teddy yang satu lagi tuh..sebab dah malas..lebih2 dah malam sangat dah..campo dua adunan terap terus..bebudak ini kalu tengok mummy tak tido lagi..jangan harap..

baru masak..

0 Lalala:

Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...