Dah lama nak makan tat nih..dan mood nak membuatnya asyik tertangguh aje..
Cuaca pada Jumaat arituh membuatkan niat nak keluar lepak bersama anak-anak
adalah tersangat malas..
Sudahnya...layan buat tat lagi bagus..aku buat 1 1/2 adunan memandangkan anak-anak pon suka..dapatlah dalam 70pcs lebih kot..peehhh...memang puas makan..huhuhu..
patutlah aku makin gebus dibuatnya..muahahaha...
Resepinya dari belog Kak Liza kita..http://hanieliza.blogspot.com
Mintak cnp yer kak..tq
Bahan Kulit:
500 gm tepung gamdum
11/2 cawan majerin
1 sudu besar lemak sayur/crisco
2 sudu besar gula
1 biji telur
Cara.
1. Gaulkan semua bahan kecuali telur saperti serbuk roti.
2. Masukkan telur dan gaul rata.
3. Canaikan setebal 1/2 cm sebelum diterap bulat.
4. Letakkan kulit tat di dalam dulang acuan bermangkuk kecil
(petty tin) yang sudah digriskan.
5. Cucukkan dgn garfu..[hilangkan gelembung angin]
6. Bakar selama 10 minit pada suhu 180C.
7. Keluarkan dan tuangkan adunan kastad telur kedalam tat.
8. Bakar semula 5 minit.
9. Sejukkan dan hidangkan.
Filling Kastad
1 cawan susu cair
4 biji telur
1 cawan gula
1 cawan air biasa
1 sudu besar tepung kastad
1/2 s/teh vanilla
sedkit pewarna kuning
Cara:
1. Gaul semua semua bahan perlahan sehingga sebati.
2. Tuangkan keatas kulit tat yg telah dibakar separuh masak
~ Ni proses nak menyiapkannya..abaikan si amjad yang tunjuk muka kenyang pulun tat..ahakss..
Raya 2016 : SleepyJeremy Revisited
8 years ago
0 Lalala:
Post a Comment