CLICK HERE FOR BLOGGER TEMPLATES AND MYSPACE LAYOUTS »

About Me

My photo
Mum's with 3 kids.. Muhamad Danish Aiman, Muhammad Durrani Afham n Muhammad Daiyyan Amjad.. Life is not a matter of chances its a matter of choices.. Make your own choice.. and you'll be happy... 'Remember, the world is round, WHAT GOES ROUND COMES AROUND. One day you will look back & proud of yourself'..

Tuesday, September 27, 2011

Kek Karamel lah pulak...



Sejak obses ngan belog masakan ini..aku pon jadik obses nak try resepi yang ada..errr..patutlah 'obess'(lariksss...)

Pehhh..memang tertarik dan termimpi2 nak buat kek nih..nak-nak tengok umah Kak Ita kita (Masam Manis)asyik tayang kek ini je..saje je Kak Ita ni kan..

Dulu pernah try buat sekali..memang menghampakan..tak menjadik..karamel lembik..kek terlepek..huhhh..geram..pastu mulalah trauma..tup2 bila tengok Kak Ita pon dah dijauhi sumpahannya..berkobar-kobar balik semangat..terima kasih atas tunjuk ajarnya yang begitu detail di blognya tuh..

Malam tadi, kol 10.00 pm baru diserapi semangat kek karamel..zup..zap..zup..zap..sambil berperang2 ngan otomen..siaplah kek ini menjelang kol 12.30 malam..amik ko..nebes sehh masa nak terbalikkan dia..

jeng..jeng...ini dia...


nak lawan sifu memang tak bolehlah kan..masih amatur sangat..dah rupa cenggitu dah suke..heheheh...peehh..memang sedap...

sapa nak cuba..silakan yerr..ini resepinya;
mintak izin pada yang empunya yer..

KEK KARAMEL

Bahan-bahan
Loyang saiz 7x7
(A) - Bahagian Gula Hangus
2 sudu besar gula (utk bt gula hangus)
*tabur gula dlm loyang n msk ats api perlahan..biar gula hancur n wrna tukar jd perang) biarkan dia sejuk after dah perang.

(B) - Bahagian Atas (Karamel)
1/2 tin susu cair FN...(blh tmbah klu nk karamel tebal ckit)
70gm gula kastor
1/2 sudu teh esen vanila
3 bj kuning telur...(klu tmbah susu cair kena tmbah gak kuning telur)

(C) - Lapisan Kek
140gm tepung gandum
70gm gula kastor
3 bj kuning telur
135ml air biasa
1 sudu teh baking powder (guna sudu KFC)
45ml minyak msk (kita guna minyak mazola)

(D) - Cara Buat Merinque
6 biji putih telur
70gm gula kastor
1 sudu teh krim of tartar (guna sudu KFC)


Cara membuatnya:

1. Kacau semua bhn (B) perlahan2...jgn bg berbuih2...nti x jd karamelnye...
2. masukkan (B) td dlm loyang gula hangus tadi.
3. pukul bahan (C)
4. pukul bhn (D) smpai jd kembang n bila kita angkat letak atas kepala pun dia x jatuh...hehe..
5. campurkan adunan (C) + (D) dan gaul ngan senduk hingga sebati..
6. bahagikan kpd beberapa bahgian n warnakan n letak paste klu nk..
7. masukkan kedlm loyang yg td..
8. Bakar cara double boiling - selama 1jam suhu 160-180C
9. Bila msk angkat n rest 10 minit br t'balik kan kek yg dibakar tadi...
10.Masukkan dlm peti sejuk 1jam n lepas 2 mkn sejuk2...sedap...tahan dlm peti ais 5 hari tau....2 pun klu x abih d'makan...

nak detail p umah Kak Ita yer..

1 Lalala:

AMIIZAA@Mieja said...

cantek sgt nyzal...lama2 boleh bukak bakery nie:)

Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...
Powered By Blogger